Общество

Явор Нотев, адвокат: Присъдата на Семерджиев беше донякъде очаквана

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„Аз мисля, че в своята съвкупност наказанието, поне на пръв поглед и поне по начина, по който беше посрещнато, беше донякъде очаквано, и прието от обществото. Защото действително, случаят събуди обществената реакция на нетърпимост, към това, което се случва по нашите улици.“ Така адвокатът по наказателно право Явор Нотев коментира присъдата на Георги Семерджиев от 20 години затвор, издадена от Софийски градски съд. Семерджиев бе признат за виновен за катастрофата от месец юли 2022 г. на бул. „Черни връх“ в столицата, при която загинаха две млади жени.

„Това е общо наказание, което е определено за пет обвинения. И петте са били признати за основателни, т.е. има пет присъди. Наказанието се кумулира по правила от Наказателния закон“, уточни Нотев.

„Дали е достатъчно? Ако попитате близките на загиналите момичета – очевидно не“, допълни юристът.

 

Аз намирам, че това е една тежка присъда, сравнявайки наказанията, които се налагат по транспортни дела, доколкото става дума за непредпазливи деяния – извършени без умисъл от страна на извършителя. Обикновено извършителят не се нуждае от прекалени усилия и прекалена строгост, която да бъде упражнена по отношение на него, за да бъде превъзпитан, поправен и върнат в живота на обществото, с ново отношение към правилата и законите.

„Колкото повече са знаците, които ни показват, че изначално е имало някакви предпоставки това да се случи, може да бъде направен извод, че се налага по-драстично да се посегне на правата на такъв извършител, за да могат да се постигнат целите на наказанието. Мисля, че в случая със Семерджиев очевидно така е преценил съдията, защото наказанието наистина е високо“, каза още Нотев.



Цялото интервю вижте във видеото.