Европа

Зеленски на южния фронт. НАТО: Войната в Украйна може да продължи години

От Николай Облаков Николай Облаков Редактор
Зеленски (1)

Западът трябва да се подготви да продължи подкрепата си за Украйна във войната, която може да трае години. Това предупреди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Междувременно украинският президент Володимир Зеленски посети за първи път южния фронт.

 

За първи път от началото на войната украинският президент Володимир Зеленски отиде на южния фронт. В Миколаев той награди военни с медали, разговаря с лекари и местните власти, инспектира и тежките поражения в града. Посети и Одеса - цел на периодичен руски обстрел. И двата града попадат в плана на Русия да завземе украинското Черноморие. 

 

Няма да дадем юга на никого, ще си върнем всичко наше и морето ще бъде украинско и безопасно. И в Миколаев, и в Одеса проведох срещи с нашите военни, с местите власти, които отговарят за отбраната и функционирането на тези два региона. Изслушах техните доклади за разрухата, причинена от руските удари. Загубите са значителни.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че войната в Украйна може да продължи години, а Западът не трябва да отслабва подкрепата си, дори цената да е висока. 

На фронтовата линия - по информация на Киев, Москва засилва атаките си срещу Северодонецк, а три руски ракети са разрушили склад за гориво в източния Новомосковск. Има загинал и ранени. 

Руските държавни медии съобщиха, че двама висши командири на бойците, които защитаваха "Азовстал" в Мариупол, са били прехвърлени в Русия, за да бъдат разследвани.