Спорт

Реконструкцията на стадион "Българска армия": Проектът предвижда модерно покрито съоръжение с едва 16 000 седящи места и на стойност 90 млн. лв.

От Венислав Григоров Венислав Григоров Стажант
Sport (6)

ЦСКА-София ще има стадион с капацитет 16 хиляди души, който ще е изцяло покрит. Това предвижда проектът за реконструкция на "Българска армия", представен от клуба и архитектурната компания IPA. Срокът за завършване е от 18 месеца до две години, а финансирането е изцяло осигурено.

"Това е частна инвестиция на собствениците, парите са гарантирани", коментира изпълнителният директор на ЦСКА Филип Филипов.

В началото на месеца от клуба показаха проекта си пред министъра на младежта и спорта Весела Лечева.

"Планувано е стадионът да струва около 80 - 90 млн. лева", обяви Данаил Димов - изпълнителен директор на "Спортни имоти - "Българска армия". Той ще бъде от четвърта категория на УЕФА.

Изграждане на нов стадион на мястото на "Българска армия" стана възможно, след като ЦСКА-София и държавата учредиха съвместно дружество.

"Ние правим реконструкция на стадиона. Новото, което правим, е в рамките на съществуващата рамка на "Българска армия", коментираха от архитектурното бюро.

"От нормативна гледна точка няма проблеми да се реконструира стадионът, защото няма да се строят нови алеи. Да се реконструират съществуващи съоръжения няма никакъв нормативен проблем", добавиха от IPA.

От клуба и архитектурната фирма разкриха още, че строителните дейности в Борисовата градина ще бъдат редуцирани до минимум.

"Сектори Б, В, Г ще бъдат изпълнени със сглобяеми елементи, включително трибуните. Сектор А е една специална част. Един от най-впечатляващите обекти в цялата сграда. Може да се определи като модерна сграда на четири нива", добавиха двете страни за плановете си.

От настоящата инфраструктура на "Българска армия" ще бъдат премахнати изкуствените игрища пред сектор А. Там ще бъдат засадени 400 нови дървета, като на мястото няма да се строи нов паркинг. Очаква се съоръжението да използва паркоместата на Националния стадион "Васил Левски". Изпълнителният директор на "червените" Филип Филипов добави, че до завършването на съоръжението отборът най-вероятно ще играе именно на националния стадион.

 

Още спортни новини вижте във видеото: