Политика

Политолози: Коалиция между първите две партии няма как да се получи

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Най-вероятно няма да се случи коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и затова формацията на Бойко Борисов ще трябва да потърси подкрепа за първия мандат от останалите сили в Народното събрание. Около това мнение се обединиха в ефира на Euronews Bulgaria политолозите доц. Албена Танева и Милен Любенов.

„Трябва да се обърне разговорът и да се види защо може да стане правителство с първия мандат, ако корабът потъва, не е достатъчно да мислим защо юнгата е на него, не можем да бъдем в ситуация без редовно управление толкова дълго време“, смята Танева.

По думите й „когато има редовно правителство, независимо от трудността да бъде съставено, то подлежи на контрол. Продължителното служебно правителство работи в ситуация без контрол. Кои са политическите съветници на министрите сега? Кой ги съветва, не можем да зададем въпроси, тъй като нямаше парламент и съответно контрол“, каза Танева.

Според нея президентът Румен Радев по-скоро няма да бави връчването на мандатите, защото липсва  конкретна причина. „Коалицията не е лоша дума, при това състояние на обществото – така сме разделени и това не трябва да бъде предпоставка за кавга, а да се води разговор“, посочи политологът.

Милен Любенов коментира от своя страна, че правителството винаги е политическо, независимо как ще бъде етикетирано - като експертно, програмно... Коалицията е от партиите, които подкрепят правителството и това е и управлението, посочи той. Според него ГЕРБ трябва да започнат разговори с формациите, които на този етап не са им отказали. „Да очакваме правителство с втория мандат противоречи на всякаква логика“, смята Любенов.

Вижте целия разговор във видеото.