Политика

Политолози: Важна е формулата, по която ще се направи правителство

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Важна е формулата, по която ще се направи правителство. Това посочиха в студиото Euronews Bugaria политолозите Иво Инджов и Анна Кръстева. Според Инджов вероятността да има редовен кабинет в рамките на този парламент е малко по-голяма, отколкото да отидем отново, бързо на нови предсрочни избори. Анна Кръстева заяви, че е оптимист. Тя смята, че се тръгна по пътя на позитивни решения и се върви към тях.  

 

Въпросът е българските граждани от какъв тип формула имат нужда. Защото лансираната от ГЕРБ формула е безспорно от техен интерес – това би било една пълна легитимация на ГЕРБ. Но тя не е от интерес на българските граждани.

Анна Кръстева, политолог

Много е важна формулата. Действително, правителство на ГЕРБ, подкрепено под една или друга форма от ПП-ДБ, би било предизвикателство за демократично мислещите българи. От друга страна, ако се стигне до правителство на ПП-ДБ, толерирано по някакъв начин от ГЕРБ, това ще доведе до негативни процеси в по-периферните общности, които подкрепят най-вече „Продължаваме промяната“, и ще противоречи на замисъла на тази политическа формация, създадена на анти-ГЕРБ основа. Това също според мен няма да е работещ вариант. Най-добре е ГЕРБ да си се разбере с хората и партиите, с които се разбира по принцип – с ДПС, ИТН...

Иво Инджов, политолог

"Дотам ни докараха – три месеца да ни се струва като един голям хоризонт, защото предишните парламенти ги закриваха, преди да успеем да си поемем дъх", смята Кръстева.

Деформирането на българския парламентаризъм беше и е една от големите заплахи през последните години, посочва тя.

Все още има доста въпросителни около създаването и съставянето на правителство, убеден е Инджов.

Добре е, че има уговорени общи законодателни приоритети, макар че тук „дяволът е в детайлите“, ще видим кой какви позиции ще заеме, допълва той.

 

Целия разговор вижте във видеото.