Euronews Уикенд

Във Франция очакват рекордни жеги с над 42 градуса по Целзий в следващите дни

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 19 125749

Гореща вълна удари Франция през почивните дни, като очакванията са температурите да надхвърлят 40 градуса по Целзий. Много хора потърсиха помощ в болниците заради непоносимата жега. Други се разхлаждат директно във фонтаните. Властите очакват температурни рекорди за това време на годината.

 

Рекордни за това време от годината жеги застигнаха Западна Европа. Повишена е опасността от горски пожари и гръмотевични бури.

42 градуса се очакват във Франция. Според климатолог това са най-ранните горещини във Франция от 1947 година насам.

Фронтът от горещ въздух, простиращ се от Средиземно до Северно море, донесе на голяма част от Стария континент първата гореща вълна за лятото, като температурите в петък надхвърлиха 30 градуса по Целзий от Лондон до Париж.

В почивните дни парижани и туристи търсеха сянка, а някои дори скочиха във фонтана Трокадеро, за да се разхладят.

 

В крайна сметка предпочитам да имам много топъл ден, отколкото студен. Предпочитам слънцето пред дъжда и снега. Това е добра възможност да изляза и да се насладя. Просто казано, харесва ми.

Люк Портал, жител на Париж

За първи път съм в Париж, така че се опитваме да се справим, пием много вода, уверяваме се, че носим слънцезащитен крем и стоим на сянка, но е горещо.

Том Уилбър, турист от Вашингтон

Метеоролозите твърдят, че необичайно ранната гореща вълна е знак за това, което предстои да се случи с продължаващото глобално затопляне, което ще измести нагоре в календара температурите, които преди това Европа е виждала само през юли и август.


Очаква се в няколко региона да бъдат подобрени "много месечни и дори абсолютни температурни рекорди.


Във Франция около 18 милиона души се събудиха с предупреждения за горещини, които засегнаха около една трета от територията на страната.


Болниците са с ограничен капацитет, но се справят засега, заяви министърът на здравеопазването Брижит Бургиньон.