Euronews Уикенд

След Преспанския форум: Статутът на Украйна за кандидат-член за ЕС ще бъде важен сигнал и за Балканите

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 19 122229

Предоставянето на Украйна на статут на кандидат за членство в ЕС ще бъде важен сигнал, но само ако е в посока на засилване на европейския ангажимент към Западните Балкани, определен още през 2018 г. За това се обединиха лидерите на балканските страни, които бяха на Форума за диалог Преспа, в Северна Македония. Държавните глави на Западните Балкани обсъдиха с европейски представители как да превърнат Евросъюза в надежден партньор както за региона, така и за Украйна.

 

В Охрид в Северна Македония завърши второто издание на Преспанския форума за диалог.

Основана тема на събитието беше "Формиране на бъдещето на Западните Балкани в съвременната европейска архитектура за сигурност". Украинският президент се обърна към участниците във форума чрез видеовръзка. Обсъдено беше как да се изпрати на Киев надежден сигнал.

Държавните глави и дипломатите от региона и ЕС дискутираха и препоръката на Еврокомисията към 27-те държави-членки на ЕС да предоставят на Украйна статут на кандидат за членство в Европейския съюз.

 

Вероятно следващият Съвет нямаше да обсъжда статута на Украйна като кандидат за членство в ЕС, ако там нямаше война, нека бъдем честни. Смятам, че това е добра, правилна инициатива. Аз съм сред деветте лидери, президенти на страни-членки, които я подкрепят и поеха инициативата, Европейският съвет да постигне консенсус по кандидатурата на Украйна. Но аз изпратих и официално писмо до председателя на Съвета Шарл Мишел, в което се казва, че Босна и Херцеговина трябва да получи същия статут.

Борут Пахор, президент на Словения

Много участници във форума твърдят, че статутът на кандидат за членство на Украйна е силен сигнал, но само ако успоредно с това бъдат постигнати конкретни резултати за разширяването на ЕС на Западните Балкани.

 

Всички страни, които искат да се присъединят към ЕС, са равнопоставени. Подготовката за присъединяване на Украйна, Молдова и Западните Балкани е на същото ниво. Ако украинците виждат, че дори по отношение на малка страна като Черна гора, Евросъюзът не е готов да се съгласи да продължи напред, или по отношение на Македония или Албания, какво означава това за голяма страна като Украйна? Ако страните от Западните Балкани видят, че евролидерите не се отнасят особено добре дори към страна, която е във война като Украйна, как тогава ще гледат на собствените си перспективи за членство в ЕС?

Мануел Саразен, специален пратеник на Германия за Западните Балкани

За Украйна получаването на статут на кандидат за членство в ЕС е сериозен знак за солидарност. Качеството на това европейско послание зависи от усилията на френското председателство да убеди България да отхвърли ветото си върху преговорите за Северна Македония и Албания.

Борян Йовановски, Euronews, Охрид