Политика

Ще бъде ли преодолян заложения висок дефицит в Бюджет 2023?

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

А след предложението на служебния кабинет за бюджет за тази година, на ход са партиите. Тяхна ще е задачата да намалят заложения него огромен дефицит, за да не се стигне до санкции от страна на Европейската комисия, казват анализатори. Според вицепремиера Атанас Пеканов има начини дефицитът да се намали до 4%,  при малко над 3% можем да се борим за влизане в еврозоната.



Въпреки заложения от служебния кабинет бюджетен дефицит от над 6 на сто, влизането на България в еврозоната все още стои на дневен ред, заяви вицепремиерът Атанас Пеканов. 

 

Един дефицит дори малко над 3 процента ние ще се борим да влезем в Еврозоната да се поиска изключение, но 6 процента е нещо много високо, което не е добре. Според мен дефицита трябва да се намали до около 4 % има начини и да намерят нещо, по което да се разберат как да оптимизираме и приходната и разходната част, за да стигнем до този резултат.

Атанас Пеканов – вицепремиер

Според Пеканов възможно решение да бъде намален дефицита е намаляване на енергийните компенсации за фирмите, 

„Това не беше оптимален вариант, защото по този начин доста щедро се използваше ресурса, това беше решение на парламента. От септември месец казвам, че трябваше да бъдат намалени, но това не се случи“, смята той.

Въпреки че не е балансиран, предложеният от служебния кабинет бюджет по същността си е пълнокръвен, но решения за това как да бъде намален дефицита до 3% трябва да вземат политиците.

 

Приблизително 12 млрд е проблемът. Да кажем, част от тях може би ще дойдат от капиталовите разходи, които са предвидени и които са близо 10 млрд. в бюджета. Част от тях няма да бъдат усвоени. В бюджета също така не е предвидено да се получат допълнително средства по ПВУ. Това е така, тъй като самото правителство не е сигурно, че парламента ще направи всичко това, което се изисква, за да получи тези средства.

Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите

А синдикатите ще настояват за промяна в данъчната политика  за въвеждане на необлагаем минимум, което ще увеличи дефицита, но ще остави повече доходи на семействата, смята Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“.

 

Не може да имаш африканска данъчна система, вместо европейска, а да искаш да влизаш в еврозоната. Не може хората да покриват натрупаната инфлация за миналата година, да продължават да страдат от продължаващата инфлация през тази, намаленият темп на инфлацията съвсем не означава липса на инфлация, това означава по-плавно покачване все още на цените.

Ваня Григорова - КТ „Подкрепа“

След като бъде внесен в парламента, предложеният от служебният кабинет бюджет трябва първо да бъде разгледан от бюджетната комисия в Народното събрание и след това и в пленарната зала.