Политика

Бюджет с 6.4% дефицит внася служебното правителство

От Euronews България Euronews България

Служебното правителство реши да бъде внесен Закон за Бюджет 2023 г. в Народното събрание. Предложеният законопроект е с дефицит от 6,4% от БВП, което в номинално изражение представлява почти 12 млрд. лв.

Това заяви служебният премиер Гълъб Донев.

"В последните дни всички говорят за бюджет. Финансовият план за оставащите месеци от 2023 г. без съмнение е най-сериозната задача, която предстои пред всички нас. Докато всички говорят за бюджет, в Министерство на финансите се работи усилено за изготвянето му. В последните месеци представяхме аргументите на служебното правителство да предложи на 49-ото Народно събрание проект на закон за държавния бюджет за 2023 г. със съответните приходни и разходни мерки за постигане за бюджетно салдо с дефицит от 3% от БВТ на страната, който да отговаря на критериите за Пакта на стабилност и растеж", посочи Донев. 

"Тази седмица двете най-големи политически коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обсъдиха бюджета и  от заявеното стана ясно, че не подркепят промените в данъчното законодателство. Подобно мнение изразиха и други политически партии. При ясно заявената липса на подкрепа, внасянето на бюджет с дефицит 3% би било с предизвестен финал", допълни той и посочи "Затова след проведени разговори и анализ служебното правителство реши - в НС да бъде внесен закон за държавния бюджет за 2023 г., разработен на база действащо законодателство. Предложеният законопроект за бюджет за 2023 е с дефицит от 6.4% от БВТ", каза още той.

„Предложеният от служебното правителство бюджет е с дефицит на касова основа 6,4% от БВП, а начислена основа - 6,1 % от БВП. Ние не предлагаме промяна в данъчната политика”,заяви и служебният финансов министър Росица Велкова.

„Необходимо е да бъде изтеглен нов дълг в размер на 13,7 млрд., като в края на 2023 г. дългът ще достигне 46,8 млрд. лв. или 25,3 % от БВП. Като относителен дял от БВП приходите са 35,7% за 2023г. Събираемостта на данъчните приходи нараства номинално с 21% спрямо същия период миналата година, но това не е достатъчно да осигури финансиране на ръста на разходите”, подчерта Велкова, след което уточни, че се предвижда от 1 януари МРЗ да стане от 710 лв. на 780 лв.

Предвидено е увеличение на разходите за персонал с 10% за всички бюджетни структури, които не са получили увеличение за 2022 г. За предучилищното и училищното образование са осигурени 545 млн. лв., от които 465 млн. лв. за възнаграждение на педагогическия персонал и достигане до 125% от СРЗ. Разходите за пенсии нарастват с 3,7 млрд. лв.

По усвояване на европейските средства Велкова уточни, че са предвидили 2,4 млрд. лв. за окончателни разплащания по стария програмен период 2014-2020г.

“Предвидили сме 1,4 млрд. лв. за инвестиции по ПВУ. Ръстът на разходите в Националния фонд за 2023 г. нараства с 2,2 млрд. лв. Служебното правителство напълно подкрепя приемане на бюджет в рамките на 3% дефицит, за да не се натоварват българските граждани с изплащането на висок дълг. Екипът на МФ е на разположение на народните представители за отразяване на приемливите за тях възможни корекции в тази посока”, подчерта още финансовият министър.