Избори 2023

„Беше грешка и Вие го знаете“: Нинова упрекна Радев за липсващия бюджет

От Euronews България Euronews България

„БСП успя да съхрани своето присъствие и влияние в българския парламент и това беше много важно, защото точно днес страната ни има нужда от партии с богат парламентарен опит и най-вече готови да търсят диалога и компромиси, както доказахте и с вашето участие в последното редовно правителство“ – с тези думи започна консултациите с БСП президентът Румен Радев.

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова побърза да упрекне държавния глава за липсващия бюджет за 2023 г.

Позволете ми да Ви кажа нещо, което повечето партии си мислят, но никой не смее да Ви го каже, но тъй като ние с Вас винаги сме си говорили конкретно – беше грешка, че миналата година не внесохте бюджет и не го приехме. Сигурна съм, че и Вие го отчитате като такава, защото сега щяхме да имаме спокойствие – обществото и държавата щяха да имат предвидимост какво ни чака до края на 2023 г.

Корнелия Нинова, председател на БСП

Нинова посочи, че БСП е против поддържането на бюджетен дефицит от 3%, за да влезе България „сега и веднага“ в Еврозоната и изреди редица европейски държави с по-големи дефицити.

„Спорен може да бъде моментът, защо служебното правителство не внесе бюджет в края на миналата година, но нека подчертая, че ако бюджетът беше внесен и всички тези 10 млрд. лв. претенции за разходи, в момента дефицитът щеше да бъде много по-висок от всички тези държави, които изброихте“, отвърна президентът.

Нинова отбеляза, че за левицата има четири главни приоритета:

  • Борба с инфлацията, бедността и нарастващите неравенства и мерки за увеличаване на доходите и намаляване на цените
  • Приемането на законите по Плана за възстановяване и устойчивост
  • Съдебна реформа
  • Членство в Шенген

„И четирите имат финансово изражение и са възможни само през приемането на бюджет“, подчерта тя.

Лидерът на БСП коментира, че голяма част от законодателната програма, приета от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, са едни заглавия без съдържание и тепърва трябва да се пишат законите.

Нинова обаче заяви, че БСП категорично няма да подкрепи подготвяния Закон за домашното насилие, защото са намерили в него текстове за джендър идеология при децата.

„Това няма да го подкрепим – нещо повече, изчистихме същия този закон от текстовете за деца и го внесохме вчера“, допълни тя.