Икономика

Подаването на природен газ по тръбите на "Турски поток" ще бъде прекратено от 21 до 28 юни

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 19 114438

Подаването на природен газ по тръбите на "Турски поток" ще бъде прекратено от 21 до 28 юни. Причината, както гласи съобщението от "Газпром" е плановата годишна поддръжка. Преустановяването на транспортирането е било предварително съгласувано с всички заинтересовани страни, твърди руският монополист.

 

Руската страна спира доставките на газ по тръбопровода "Турски поток". Официално причината е "годишно техническо обслужване на газопровода", става ясно от съобщение на "Газпром". Синьо гориво няма да тече по тръбата в периода от 21 до 28 юни. Спирането е съгласувано с всички заинтересовани страни, посочват от дружеството.

Всичко това се случва на фона на значително намаляване на доставките на руски газ за страните от Европейския съюз и съобщенията, че държавите в Европа са започнали да изпомпват газ от запасите си за зимата.

Русия доставя газ на Турция по два тръбопровода през Черно море. „Син поток бе е пуснат в експлоатация в началото на 2003 г. и има проектен капацитет от 16 милиарда кубически метра газ годишно. Той е с обща дължина - 1213 км. Експортният газопровод „Турски поток“ се състои от две разклонения, едното от които е предназначено за доставка на газ на турските потребители, а второто - за доставка на газ за страните от Южна и Югоизточна Европа.

Общият капацитет на „Турски поток“ е 31 милиарда кубически метра, експлоатацията му започна през януари 2020 г.