Добро Утро, Европа

Проф. Георги Михайлов, БСП: Гордост е да бъдеш куриер на България

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 19 100233

Останах изненадан от изявленията на президента. Мога да коментирам в два аспекта: и премиерът, и президентът, са най-важните куриери, най-важните емисари на българската нация по света. И е гордост да бъдеш куриер на България – в ЕС, в ООН, където те са били много пъти такива. Пожелавам им и на двамата още дълго време да бъдат куриери на България. Не е недостойно да бъдеш куриер на България. Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ депутатът от „БСП за България“ проф. Георги Михайлов по повод словесните престрелки между президента и премиера.

 

Но като че ли се забравя, че и премиерът, и президентът изпълняват волята на българския народ. А волята на българския народ е представена в българския парламент. България е парламентарна република. Струва ми се, че това от време на време се изпуска от политическия фокус, а последните 12 години се изпусна сериозно – тогава, когато тогавашният премиер на България идваше, както казва българския народ, „от дъжд на вятър“.

проф. Георги Михайлов, депутат от "БСП за България"

„И в друг ракурс, че проблемите в държавата не се решават от улицата, а с действия и гласуване, сегашните промени, които ликвидираха фасадната демокрация, ръководена от една политическа партия, чието име на искам да споменавам, защото то го знае целият народ, беше ликвидирана, с помощта на Румен Радев, с протести от улицата. Демокрацията в полската република дойде с протести от улицата, с конфликтите на „Солидарност“ със силите на реда от улицата. Парижката комуна е легендарен пример за демокрация, дошла от улицата. И изобщо, улицата не е улично понятие“, каза още проф. Михайлов.

Цялото интервю вижте във видеото: