Политика

Борисов закара лично ГЕРБ на консултации при Румен Радев (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов лично закара с автомобил до президентството Десислава Атанасова и Томислав Дончев на консултациите при президента.

Борисов и Радев се ръкуваха с усмивка, като президентът изглеждаше изненадан да види лидера на ГЕРБ в залата за консултациите. 

Искам да ви поздравя с постигнатия изборен резултат. С тази победа избирателите възложиха на вас огромна отговорност. Първата политическа сила в парламента носи най-голяма отговорност за съставянето на правителство възможно най-бързо и с най-голяма подкрепа, в условията на война и кризи“, обърна се към тях президентът Румен Радев.

Borisov Radev BGNES Снимка: БГНЕС

Президентът изброи важните и неотложни въпроси, които 49-ия парламент трябва да приема - като законите за Шенген, Еврозоната, Плана за възстановяване и устойчивост, приемането на държавния бюджет. Спомена и намерението да се пази бюджетен дефицит до 3%, но без да се пипат данъците.

Три пъти: "Какво правим с фактора време"?

След краткото въведение президентът три пъти зададе на гостите си от ГЕРБ въпроса за "фактора време". 

"Явно много български граждани заложиха на вашия опит и е добре да знаем какви са вашите виждания за решаването на тези въпроси. Колко време е необходимо за воденето на преговори с вашите най-ярки, доскоро, антагонисти", попита Радев.

От своя страна Бойко Борисов повтори вече казаното за нуждата от компромис в името на стабилността. "Абсолютно сте прав, българският народ каза така. Но в същото време каза, че нито една партия сама не може да се справи. Каза го няколко пъти поред и всеки един лидер, който не отчита това, не може да отговори на вашите въпроси", обясни лидерът на ГЕРБ. Така той мотивира волята да се търси съгласие с опонентите от ПП-ДБ, както и нуждата от търпение в преговорите. След което превключи на по-свойски език:

"Вие сте по-млад, но Илияна (вицепрезидентът Йотова - бел. ред.) помни, когато най-голямата добродетел – и казвам това като ЕГН – най-голямата добродетел беше да постави държавата пред партийното и пред избирателите. Сега е точно обратното – йок, или това, което си казал, или нищо", обърна се Борисов към президента и вицепрезидента в опит да обясни защо не приема критиките за измяна към избирателите на двете първи политически сили. 

"Винаги може да се намери друг план, но той нито ще е стабилен, нито ще е дългосрочен, нито ще даде перспективи пред обществото. Опитваме да сме отговорни. Грехота е това единомислие, което имаме с колегите, да бъде пропиляно", заключи Борисов.

За четвърти път: "Колко време?"

Тогава за четвърти път президентът попита за сроковете, които ГЕРБ си представя за създаването на правителство и придвижване на законите. 

"Ще мога да бъда максимално от помощ, ако съм наясно с фактора време", натърти отново той. 

Десислава Атанасова сметна, че парламентарните комисии ще заработят най-късно след 1 май, а след това в рамките на две или три седмици да започне работа по най-приоритетните теми - Плана за възстановяване, Шенген, Еврозоната и правосъдната реформа.

Атанасова напомни, че и служебното правителство все още има ангажимент да внесе няколко закона, които засягат енергетиката, закона за БНБ и други. 

"Аз мога да ви гарантирам, че всички закони ще бъдат внесени. Дано не последват съдбата на Кодекса за застраховането, който беше внесен в миналия парламент, но някак внезапно не бе приет. А той беше важен", върна топката президентът с припомняне на едно от последните законодателни разсейвания на ГЕРБ в 48-ото Народно събрание.

След това консултациите бяха закрити за медиите и продължиха при закрити врати. 

"Не си казахме нищо различно. Обсъдихме бюджета, проблемите в него, това, че миналата година са харчили от Плана за възстановяване и устойчиовст и сега отнякъде тези пари трябва да се върнат", каза Борисов, след като приключи срещата на ГЕРБ-СДС с президента. Предизборното говорене свърши, добави той. 

 

Аз няма да съм номинацията за премиер. Бил съм три пъти, три за щастие. Най-доброто за България е коалиция между двете големи партии.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

"Има и други варианти, но те са по-неработещи и по-слаби. Няма да има друг вариант, докато не се изчерпят всички възможности за коалиция между двете големи партии", каза още Борисов.