Европа

Полша и Украйна сключиха споразумение за транзит на украинско зърно

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

В петък през нощта ще влезе в сила споразумение между Полша и Украйна за транзит на украинско зърно, след като Варшава забрани вноса в отговор на протестите на фермерите.

Полша беше единствената държава, която първоначално забрани дори преминаването на камиони със зърно през територията на страната. В началото на седмицата Унгария, Полша и Словакия наложиха забрана за внос на зърно и хранителни продукти, идващи от Украйна.

Подновява се транзитът на украинско зърно през Полша. Това обявиха на пресконференция полският министър на земеделието Роберт Телус и украинският вицепремиер и министър на икономиката Юлия Свриденко.

Министърът на земеделието Роберт Телус след разговори във Варшава с украински официални лица заяви:

 

Веднага след затварянето на границите, а дори и преди това, водехме преговори с Украйна за продължаване на транзита през Полша, но искахме 100-процентови гаранции, че тези продукти, особено зърното, няма да бъдат складирани. Доволен съм, че беше възможно да се договори такъв механизъм, който ще гарантира, че в Полша няма да остане нито един тон зърно.

Роберт Телус, министър на земеделието на Полша

Юлия Свриденко, вицепремиерът на Украйна, коментира:

 

В резултат на преговорите, които продължиха два дни, решихме, че транзитът през Полша ще бъда позволен от петък. Полското министерство на търговията ни информира за техническите аспекти на транзита на украински стоки през страната. Убедени сме, че украинските износители ще изпълнят отговорно изискванията.

Юлия Свириденко, вицепремиер на Украйна

Натискът върху Брюксел да предложи решение на равнище ЕС се увеличава. Към полските производители се присъединиха унгарските и словашките, а румънските предупредиха за готовност за действие. Всички засегнати страни заявяват, че проблемът е подбиването на цени.