Политика

За един час: Избраха Росен Желязков от ГЕРБ за председател на парламента (Обновена)

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ
Rosen Jelyazkov BGNES Снимка: БГНЕС

Росен Желязков от ГЕРБ е председателят на 49-ото Народно събрание. Той бе избран след едночасова разгорещена дискусия в пленарната зала с гласовете на 136 народни представители. Те бяха от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ и „Има такъв народ“.

Против нямаше, а 94 се въздържаха.

Не е момент за патос и тържество. Всички осъзнаваме отговорността и в този момент се очаква ние да работим за сигурност, справедливост, стабилност. Тези очаквания предпоставят ние да знаем и да водим процесите в посока, която отговаря на девиза на тази сграда“, каза кратко Росен Желязков, преди да смени Вежди Рашидов на председателското място.

По-рано той бе представен от Десислава Атанасова: „Смятам, че всички познавате г-н Росен Желязков и като колега, и като добър юрист и като добър администратор“.

Първо Желязков, после Никола Минчев

Тя припомни постигнатата във вторник договорка, че Желязов ще остане на поста три месеца, след което – ако животът на парламента продължи – той ще бъде сменен с представител на „Продължаваме промяната – Демократична България“. Най-вероятно това ще бъде Никола Минчев, стана ясно преди началото на днешното заседание.   

На същия принцип ще се ротира и председателят на правната комисия.

Атанасова призна, че подобен ангажимент няма как да бъде закрепен с решение на Народното събрание. Той „е израз на добронамерен тон между двете политически групи и разчитаме, че ще се спазва, както от страна и ГЕРБ-СДС, така и на ПП-ДБ“, обясни Атанасова.

"Коалицията на джентълмените" и конституцията

Срещу предложението за неформалната ротация веднага се обяви Корнелия Нинова. И го нарече пореден удар по парламента.

„Сами казвате, че това решение не може да бъде взето от НС, защото е противоконституционно. Да, намерихте начин да заобиколите конституцията и да изберете за три месеца председател. Интересно защо три? Впрочем честито на Никола Минчев. Ще бъде председател през лятната ваканция“, иронизира Нинова.

Тя припомни, че в началото на 48-ото Народно събрание, когато БСП реши да подкрепи Вежди Рашидов, върху нея се излели „тонове помия“.

„Представител на „Промяната“ каза, че по-скоро ще му изсъхне ръката, отколкото да подкрепи ГЕРБ. Човек от ГЕРБ каза, че по-скоро би си отрязал ръката, отколкото да подкрепи ПП. Аз не знам какво е това състезание да се лишавате от ръцете си. И сега изведнъж – джентълменско споразумение. Коалиция на джентълмените с по една ръка“, продължи с иронията Корнелия Нинова.

От думите й стана ясно, че риториката на БСП ще бъде в посока: „Договорката между ГЕРБ и ПП-ДБ е за да си постигнат интересите и да разпределят порциите на властта“.

„Кого залъгвате, че няма да правите правителство, като правите законодателна програма. Как ще я постигате без правителство и бюджет“, риторично попита Нинова и нарече споразумението „уйдурма“.

Законодателната програма - превенция срещу нова "Хартиена коалиция"

„Ако искаме да имаме работещ парламент, трябва да имаме работеща формула за председател. Тази формула дойде с ясен ангажимент по какви закони ще се работи, за да не ни изненадате пак някой кодекс“, отговори Асен Василев, препращайки темата към промените в Изборния кодекс на т. нар. Хартиена коалиция от миналия парламент.

„В момента се опитваме да направим нещо изключително трудно, което пет пъти този парламент не успя. Успя веднъж и беше саботиран. Опитваме се да изберем председател и да свършим някаква полезна работа - по Плана за възстановяване, срещу домашното насилие и съдебната реформа. Ако бъдат приети, даже този парламент да не излъчи правителство, ще помогнат на България да се придвижи напред и в икономически, и в политически план“, обясни Василев.

И натърти, че ПП-ДБ все така има решение да не подкрепя правителство на ГЕРБ с първия мандат или с тяхно участие.

„Всички спекулации за... как беше. Уйдурми. Просто не ви правят чест“, заключи Асен Василев към Корнелия Нинова и БСП.

Той сметна, че, дори да не излъчи правителство, парламентът ще има възможност да работи поне до юли – тоест има време да се приемат и закони, и бюджет.

„Ако президентът е решил да хвърли страната в безпрецедентна криза и служебното правителство да не внесе бюджет, той, разбира се, има това право. Но би било изключително безотговорно и безразсъдно за държавата“, добави Асен Василев.

"И с дявола ще гласувам за 50 депутата повече"

Срещу Нинова скочи и бившият депутат от червените редици Явор Божанков. И цитира думи на Нинова от миналия парламент и по повод хартиената бюлетина, че „и с дявола ще гласува, стига да има 50 депутата повече“. Той разказа още, че Нинова е била склонна да участва в правителство с мандат на Стефан Янев и заедно с ГЕРБ и ДПС в 49-ото Народно събрание.

„Не знам какво стана с референдума ви за джендърите, събрахте ли милиони подписи... Не знам и дали има 50 пола, но със сигурност има 50 нюанса на морала при Корнелия Нинова“, нажежи обстановката Божанков.

„Никога не е обсъждано правителство с третия мандат на „Български възход“, просто защото третият мандат винаги е бил в БСП“, скочи Георги Свиленски от БСП. И се присъедини към острите реплики с поглед към редовете на ПП-ДБ, от която сега Божанков е депутат: „А! Добре, че изквича, че те чух къде си. “

„Ако е имало казарма, този човек нямаше да стигне дотук“, постави под съмнение мъжествеността на Божанков и Иван Ченчев от БСП.

Намеси се Вежди Рашидов с призив залата да се укроти и депутатите да спрат да дискредитират събранието: „Ако не беше Корнелия Нинова, нямаше да има 48-и парламент. А един журналист сега ме пита ще бъда ли отново парламент. Не, този път не си нося спасителния пояс“, каза Рашидов.

"Противоконституционни врътки не правим"

„Ние не си връткаме на ротационен принцип мнението и не участваме в противоконституционни врътки. Подкрепа в това отношение не очаквайте от нас. Но ще постъпим така, както и предишния път, защото така е правилно“, обяви Тошко Йорданов от ИТН. Миналата седмица партията на Слави Трифонов подкрепи Росен Желязков.

Към установилата се ирония се присъединиха и от ДПС.

„Това, което чуваме, можем да определим по тийнейджърския модел: ГЕРБ + Промяната = Подмяната“, заяви Мустафа Карадайъ.

Той обясни, че тъй като партията му не участва в договореното временно мнозинство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, е логично да бъде опозиция.

„А иначе, не пречи да го запишем в правилника на НС да има тримесечни председатели, да има тримесечен парламент, въпреки че е противоконституционно. Може и тридневни правителства да запишем“, каза още Карадайъ.

Други кандидатури за председател този път нямаше, с едно изключение – от „Възраждане“ отново номинираха своя депутат Петър Петров, за да „дадат шанс на колегите от ПП-ДБ да не предадат избирателите си“.

Единствено от "Възраждане" го подкрепиха.

По-късно депутатите единодушно избраха и заместник-председателите на събранието. Това ще бъдат Росица Кирова от ГЕРБ, Никола Минчев от ПП-ДБ, Цончо Ганев от „Възраждане“, Филиз Хюсменова от ДПС, Кристиян Вигенин от БСП и Андрей Чорбанов от ИТН.