Спорт

Финалът в Шампионска лига отново пред преместване

От Георги Георгиев Георги Георгиев Стажант

Европейската футболна асоциация (УЕФА) има готовност да премести финала в Шампионската лига от Истанбул. Това ще се случи при усложняване на ситуацията в Турция на предстоящите парламентарни и президентски избори на 14 май, съобщава "Индипендънт".

Финалът в турнира е насрочен за 10 юни, близо месец след датата на изборите, но въпреки това британското издание цитира информация от високопоставен източник от УЕФА. Според него организацията води постоянни разговори с Турция и обсъжда потенциално преместване при риск от политически размирици.

Ако това се случи, финалът ще бъде преместен от Истанбул за трети път. Най-големият турски град трябваше да приеме мача за трофея през 2020 г., но заради пандемията от COVID-19 се проведе в Лисабон. Година по-късно срещата отново бе преместена, този път в Порто, заради ограниченията за пътуване на английските фенове.

Финалът през 2023 г. беше даден на Истанбул като компенсация от УЕФА, а Мюнхен, който е оригиналният домакин получи този през 2025-а година. Последният финал, изигран на стадион "Кемал Ататюрк" на 25-ти май 2005 година, между Милан и Ливърпул, завършил с изпълнения на дузпи след 3:3 в редовното време, при един от най-великите обрати в историята.

Още спортни новини вижте във видеото.