Политика

Стиснаха си ръцете: Росен Желязков ще е шеф на парламента. След три месеца - друг

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Росен Желязков от ГЕРБ ще бъде председателят на Народното събрание. За това си стиснаха ръцете представителите на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България" след втория тур консултации, посветени на законодателната програма в Народното събрание. 

Така ще се спази традицията партията-победител на изборите да излъчи и парламентарния шеф. Друга традиция обаче ще се промени - ръководителят на ключовата комисия по правни въпроси ще бъде в ръцете на "Продължаваме промяната-Демократична България".

Това положение обаче ще бъде временно - само за три месеца, ако животът на парламентът продължи толкова. След изтичането им ще следва ротация и постовете ще бъдат разменени.

Това съобщиха Десислава Атанасова от ГЕРБ и акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната" след разговорите в парламента. Така двете враждуващи страни демонстрираха желание за диалог и примирие. Ротационното председателство бе и предложението на ПП-ДБ от миналата седмица, когато никой кандидат не събра достатъчно подкрепа, за да оглави събранието.

"Сега най-важна е държавата и апелираме този конструктивен тон да продължи, така че да се изпълни главната задача на всеки парламент - да излъчи правителство", каза Атанасова.

А акад. Денков натърти, че в този формат парламентарните групи не преговарят за правителство, а само за законодателната програма на народното събрание, около която да се обединят противниковите лагери.

"Дали тази работа е подготовка за формиране на съвместно правителство, нашият отговор винаги е бил ясен – на тази маса обсъждаме само законодателната програма и не обсъждаме сформирането на правителство. Този разговор ще бъде воден на друго ниво, от лидерите", уточни Денков.

В законодателната програма, около която се обединиха двете сили, попадат проектите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, с влизането на България в Шенген и Еврозоната, както и законът за защита от домашното насилие.

Очаква се парламентът да има избран председател още утре, след което ще може да заработи пълноценно. От "Промяната" все още нямат официална номинация за председател на правната комисия.