Euronews Сега

Страните от Г-7 предупредиха: Тежка цена ще платят тези, които помагат за войната на Русия

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Приключи тридневната среща на външните министри на страните от Г-7 в Япония. В комюникето след форума се осъжда остро руската агресия в Украйна и най-вече "безотговорната ядрена реторика" на Москва.

Японският министър на външните работи Йошимаса Хаяши заяви, че Групата на седемте богати демокрации обещава единен фронт срещу руската агресия в Украйна, като санкциите срещу Москва ще бъдат засилени. Първите дипломати на страните от Г-7 проведоха тридневна среща в японския курортен град Каруизава.

Страните от Г-7 потвърждаваме, че ще продължим с твърдите санкции срещу Русия и с подкрепата за Украйна. Настояваме Русия незабавно и окончателно да оттегли всички войски и оръжия от Украйна. Абсолютно неприемливи са заплахите за употреба на ядрени оръжия, а реториката за разполагане на такива в Беларус е безотговорна.

Йошимаса Хаяши, външен министър на Япония

Министрите също така се заканиха, че страните, които помагат на Русия във войната с Украйна, ще платят "тежка цена". По отношение на Китай, в комюникето след срещата страните от Г-7 настояха за продължаване на сътрудничеството с Пекин. Милитаризацията в Южнокитайско море обаче беше осъдена. Китай гледа на Тайван като на своя територия и не се е отказал от използването на сила, за да превземе демократично управлявания остров.

По отношение на Китай е важно да се води честен диалог и да се говори за проблемите директно. Сътрудничеството за глобалните въпроси и сферите на общите интереси е основен приоритет.

Йошимаса Хаяши, външен министър на Япония

Групата на Г-7 се състои от САЩ, Канада, Япония, Германия, Великобритания, Франция и Италия. До 2014 г. Групата беше във формат Г-8, но Русия беше изключена заради незаконната анексия на Крим.