Добро Утро, Европа

Посланикът на ЕС в Судан е бил нападнат в резиденцията си

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Около 185 души са загинали, а 1800 са били ранени в Судан, докато сраженията между суданската армия и паравоенната групировка RSF продължават. И двете страни твърдят, че контролират ключови обекти в столицата Хартум.  Посланикът на Европейския съюз в Судан е бил нападнат в дома си в столицата Хартум, а американски дипломатически конвой е бил обстрелван.

Всички наши служители са в безопасност. Но това действие беше безразсъдно. Безотговорно и, разбира се, опасно. Да се обстрелва дипломатически конвой с дипломатически табели и американски знамена.

Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ

Посланикът на Европейския съюз в Судан е бил нападнат в дома си в столицата Хартум. Представителят на общността Ейдън О'Хара не е пострадал сериозно. 
Редица държави и организации призоваха за незабавно прекратяване на огъня, включително ООН.

Остро осъждам избухването на сражения в Судан. Призовавам лидерите на суданските въоръжени сили и силите за бързо реагиране незабавно да прекратят военните действия, да възстановят спокойствието и да започнат диалог за разрешаване на кризата. Ситуацията вече доведе до ужасяващи човешки жертви, включително на много цивилни граждани. 

Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН

Сраженията са част от борба за власт във военното ръководство на страната, което пое контрола над Судан след преврата, сложил край на дългогодишното авторитарно управление на президента Омар ал Башир.