Свят

Близо 100 души са убити, а над 1100 са ранени от началото на боевете в Судан

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

В Судан след кратко примирие през нощта - за евакуация на ранени - продължиха ожесточените сблъсъци между армията и паравоенната групировка RSF - или Сили за бързо реагиране. 

Десетки са загинали, а стотици са ранени. 

И двете страни твърдят, че контролират ключови обекти в столицата Хартум. 

Ахмед разказва, че домът му е бил поразен от снаряд. 

 

Бях заспал. Изведнъж чух много силен шум - куршуми, ракети.  Не мога да напусна къщата. Навън е много опасно. Военните са навсякъде. Ужасно е. Не мога да си представя какво ще се случи, ако напусна дома си.

Ахмед

Боевете са част от жестока борба за власт във военното ръководство на страната, което пое контрола над Судан след преврата през 2019 г., сложил край на дългогодишното авторитарно управление на президента Омар ал Башир.

От едната страна е армията, лоялна на генерал Абдел Фатах ал-Бурхан - фактическият лидер на Судан. От другата са Силите за бързо реагиране - паравоенната групировка, командвана от втория в страната, заместник-председателя на Преходния военен съвет Мохамед Хамдан Дагало. 

 

Те започнаха като милицията Джанджауид, която извърши геноцид в Дарфур от 2003 до 2013 г., а след това бяха трансформирани от Омар Башир в Сили за бързо реагиране. Имаме две тежко въоръжени сили, които искат да завземат властта. И двете се ангажираха с идеята, че ще отговорят на суданската революция, като предадат властта на цивилни. Но това винаги се е оказвало трудно постижимо. Затова подозирам, че ще станем свидетели на още боеве.

Уилям Патей, бивш посланик на Обединеното кралство в Судан

Съединените щати, Европейският съюз, Китай, Русия, Египет, Саудитска Арабия, Съветът за сигурност на ООН,и Африканският съюз призоваха за бързо прекратяване на военните действия, които заплашват да влошат допълнително стабилността в района.