Култура

Българските народни танци – магия като никоя друга

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

1342-ма танцьори от всички краища на България ще покажат най-доброто от фолклорното богатство на страната ни в първия мегаспектакъл у нас. В Световния ден на танца - 29 април, от 20.00 ч., спектакълът "Заедно" ще напълни Зала 1 на НДК. Продуциран и режисиран е от хореографа на ансамбъл "Българе" Христо Димитров. Повече за магията на народните танци – в разговор с изпълнителния директор на "Българе" Светослав Петков и солиста Даниела Георгиева.

 

„1342 – от толкова години България съществува на световната карта. Това е мистиката и интересното в целия спектакъл, защото са събрани толкова много танцьори от цяла България, за да представят фолклора и традициите“, поясни Даниела Георгиева.

„Голяма е организацията – с логистика, много танцьори да съберем от различни краища на страната, да се направи специална режисура... На сцената ще пресъздадем Пловдивския панаир. Ще бъде интересно и зрелищно, така че си заслужава да се види“, призова Светослав Петков.

„Ще коства време и сили. Но пък си заслужава“, убедена е и Георгиева.

 

На този ден, преди спектакъла, в 11 ч. ще направим най-голямото хоро в София – пред билетния център на НДК. Всеки, който има желание, може да дойде и да се хване, за да осъществим тази мечта.

Даниела Георгиева, солист в ансамбъл "Българе"

Чрез танца предаваме всякакви послания – радост, тъга, връщане в историята... Всичко може да се предаде през танца. Нашите спектакли са различни, защото винаги има история, с даден сюжет.

Светослав Петков, изпълнителен директор на ансамбъл "Българе"

Това, което правим на сцена, може да стигне до сърцата на всеки един човек. Това не са танци, които се изиграват и след това се забравят – това са танци, които ти разказват нещо.

Даниела Георгиева, солист в ансамбъл "Българе"

„Мисия „Родина“ се уповава на 20 принципа, които са изключително лесни. Един от тях е „да облагородим мястото пред дома си“ – за да превърнем България в една от най-красивите държави за живеене“, разкри също Даниела Георгиева.

„Друг такъв принцип е „не говори никога нищо лошо за Родината, за българите, приемай всеки човек като собствен брат и се радвай на неговите успехи“. Принципите са елементарни, всеки би могъл да се присъедини към мисия „Родина““, допълни Светослав Петков.

 

Целия разговор вижте във видеото.