Култура

Иван Звездев: Великденски козунак се меси винаги на топло

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Готвенето по Великден по принцип се прави още в събота. Пещта се опалва още в събота, късно вечерта се слага агнето – цяла нощ да тлее, „да се щави“, както казва родопчанинът. Козунакът е омесен. На Великден се отива на църква, правят се всички ритуали, на обед само се изважда и се започва празнуването.“

Това сподели шеф Иван Звездев в студиото на Euronews Bulgaria относно кулинарните приготовления за Великден.

 

Ето още съвети от известния готвач:

Аз спазвам тези традиции, на които са ме учили – да се прави козунак, курабийки много обичаме да правим... Разбира се, агнешкото. И всяка година модернизираме нещата – вече козунакът започнаха да го правят в хлебопекарната.

Използваме пекарна не за да се изпече козунак, а само да се омеси и да втаса. Това е перфектното замесване, защото самата хлебопекарна поддържа една температура, която е много важна. Козунак винаги се меси на топло, без течение - това е много важно. И там са създадени направо идеалните условия за омесването. А след това само го оформяш и печеш.

Конците по принцип се дължат на яйцата – те правят точно тази жилава структура. Така че, сложи само едно яйце и няма да ти стане на конци, колкото и да го месиш. Но с шест яйца и нагоре – вече става.

Маята е много важна, винаги я проверявайте. Няма по-добра мая, но с прясна като че ли е по-традиционно. Няма как да има разлика във вкуса, защото става въпрос за дрожди – едните са „заспали“, другите още не са. И ги „събуждаме“.

Това е капризният момент – да я сложиш с малко захар, с малко брашно и малко водичка. И чакаш – ако се образува една голяма гъбка, която започне да излиза от купичката, нататък продължаваш по същество.



Цялото интервю вижте във видеото.