Общество

Защо месим козунаци и боядисваме яйца за Великден

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Днес е Велика събота, последният ден ден от Страстната седмица, преди Великден. Подготовката за празника по стара традиция започваме още от днес.

Още от ранни зори на Велика събота започва замесването на козунаците. То продължава с часове и с много труд. Никол приготвя празничния хляб за своето семейство още от 7 годишна. А рецептата се предава от баба на внучка.

 

Беше ми много интересно още от 5 годишна, след това започнах сама да ги меся, 7-8 годишна бях когато започнах и вече съм се усъвършенствала.

Никол Георгиева

Козунаците обаче се появяват много по-късно в нашите традиции едва след Освобождението. Преди това се е замесвал обреден хляб.

„Това са много специални хлябове, които са и невероятно красиви, защото в тях отгоре се поставят предварително боядисани яйца има задължително и пластична украса от тестото“, казва Иглика Мишкова, директор Етнографски музей.

Вече от няколко десетилетия омесваме козунаци. След размесването се оставят на топло, за да втасат. А тайната за конците е в удрянето на тестото в масата. 200 пъти. Докато тестото се пече боядисваме яйцата. Първото в червено.

 

Когато Христос е разпнат на хълма Голгота, около кръста минава една кокошка и снася яйце и то се обагря в кръвта и това се превръща в символа на Великден.

Иглика Мишкова, директор Етнографски музей

Първото червено яйце се оставя до иконата на Богородица и Младенеца, то заменя старото, което се разтваря и ако жълтъкът му е цял в къщата ще възцари здраве и берекет.

Освен да се боядисат яйцата се изписват със специална восъчна техника. В миналото когато семейство отива на гости подарява писани яйца на домакините.

Традицията за изписване на яйца с восък и специална писалка е много стара, някои от символите са езически, други вдъхновени от живата природа.

 

Някога бабите са ползвали една клечица, която е разполовена и много често вътре е била поставяна една сребърна турска аспра. Една монета, която може да задържа по-равномерно топлината и така рисунъка е много равен.

Иглика Мишкова, директор Етнографски музей

Писаното яйце се поставя на специално място в къщата, а на Великден се изпълнява обичаят на чукането с боядисани яйца. Това символизира разчупването на стените на входа на пещерата, в която е било положено тялото на Спасителя.