Общество

Роден на Великден – историята на Иво Инджев

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Журналистът Иво Инджев празнува рожден ден днес. Роден е преди 68 години, именно на Великден.



Ето какво сподели той за зрителите на Euronews Bulgaria:

Аз съм се родил на Великден. Дори са съветвали майка ми да ме кръсти Величко по този повод.

Перипетии, от гледна точка начина, по който съм се родил – да, имало е. Аз познавам своя спасител – д-р Емил Митев, който сигурно отдавна е покойник. Вкъщи той се ползваше със статута на спасител. Имало е затруднения при раждането и докторът ме е спасил.

Сестрите са се подигравали, че съм приличал на патладжан, понеже съм се родил измъчен. Сега ще ми излезе прякор, моите „доброжелатели“ ще се хванат за това, но аз не се водя по мнението на тези хора.

Трудно е, не искам да лицемернича. Цената за това е нерви, всеки има емоция. Въобще, животът не може да бъде живот без компромиси. Всеки, който е сключвал брак знае, че това е в основата на съжителството. Така е и в човешките отношения, и в политиката.

Може би някои ще се учудят, но аз много държа на моите деца. Не съм от хората, които казват, че внуците се обичат повече от децата. Няма да степенувам.

Понеже е 68-годишнина и не е кръгла, няма да правя равносметка. Само се шегувам, че това е хубава дата, защото като пенсионер мога да ползвам намалението на градския транспорт. Голям фен съм на придвижването с него, на колата се качвам само когато наистина нещо се налага – да се пренася багаж, да се услужи на някого от близките...

Паметникът на съветската армия е обречен. Въпрос на време е. Защото е абсурден. Това е символ на една явна лъжа – нито е съветска армия (казвала се е „Червена“ по това време), нито е освобождавала България, нито българите са били благодарни в своята съвкупност.

Гласуването е единственият инструмент на демокрацията, който я легитимира.

По отношение на войната в Украйна нямам никакви съмнения – за разлика от българското правителство. Дали ще свърши точно тази година, не мога да кажа, макар че аз и друг път съм се позовавал на един авторитет, защото съм забелязал, че никога не ме е подвел с прогнозите си – това е ген. Бен Ходжис. Той казва, че лятото ще свърши войната. За мен той не е Господ, но досега каквото е предрекъл бившият командващ на сухопътните сили на САЩ в Европа – всичко се е случило.

 

Цялото интервю вижте във видеото.