Свят

Поклонници чакат спускането на Благодатния огън в църквата на Божи гроб

От Euronews България Euronews България

Хиляди православни християни са се събрали в Църквата на Божи гроб в Йерусалим, за да станат свидетели на спускането на Благодатния огън – най-свещеното събитие на Велика събота.

Тази година израелските власти наложиха строги ограничения на посещаемостта в храма заради опасения за възможни сблъсъци между поклонниците и полицията. Както и миналата година, полицията ограничава количеството на хората в храма до 1800 души – духовници и поклонници вътре в църквата и още 1200 във външния двор. 

Ръководителите на Римокатолическата църква, Латинската църква и Арменската апостолическа църква твърдят, че храмът спокойно може да побере 10 000 богомолци.

Според доктрината на Източноправославното християнство на Велика събота в църквата на Божи гроб снизхожда Благодатен огън. Гръцкият патриарх запалва две свещи от пламъка, от които се запалват други свещи и факли. Специални самолети превозват огъня до други източноправославни страни. Църквата на Божи гроб се намира на мястото, където според християните Иисус е бил разпнат на кръст и след това е възкръснал.

Първата църква, построена от император Константин I, е разрушена при пожар и е възстановена през 630 г.