Свят

Изборите в Турция: С какви послания стартира кампанията на Ердоган?

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Ердоган очаква Путин в Турция. На 27 април президентът на Турция ще открие първия ядрен реактор в страната си, построен в Русия, и очаква колегата му да присъства. Това е противоречива покана, която е отправена от същия човек, който отблокира Черно море за износ на зърно от украинските пристанища. Ердоган прави опит да остане в добри отношения както със Запада, така и с Русия, докато започва кампанията му за преизбиране.

Предизвикателството за Турция ще бъде да определи себе си, къде стои като позиция. Ако опозицията спечели, Турция ще застане на страната на Запада. Това не означава, че Западът е съвършен свят. Западът също има много проблеми, по отношение на демокрацията, по отношение на политическите права. Когато погледнете ситуацията в Англия, в Унгария, в Полша, там също не виждате много хубави картини.

Арда Тунджа, икономист

През декември миналата година Ердоган според съобщенията е заплашил да нападне партньор от НАТО. Обвинявайки в милитаризация на гръцките острови в източната част на Егейско море, турският президент заяви, че "една ракета може да кацне в Атина". И въпреки че изглежда забравен въпрос, Турция продължава да бъде страна кандидатка за Европейския съюз. Докладчикът на Европейския парламент обаче говори за "липсата на напредък" и "авторитаризма" на Анкара.

Хората напълно забравиха този въпрос тук, в Турция. За много хора, за много фракции на обществото е очевидно, че членството в ЕС е мечта, а не вече реалност. Не виждам двете страни да имат силно желание да се обединят.

Арда Тунджа, икономист

Европейският съюз обаче се нуждае от Турция в области като миграцията. В страната има около 4 милиона бежанци. Брюксел създаде финансов механизъм за да ги приеме, който вече е мобилизирал 6 млрд. евро за Анкара. Ердоган се сближава с режима в Дамаск и вече е заявявал, че би искал да види 1 млн. сирийски бежанци репатрирани. Така започна кампанията на Реджеп Тайип Ердоган, който се движи във водите на геополитиката без обявен курс.