Свят

Димитър Къцарков: Тръмп ще саботира кампанията на републиканците, ако не бъде техният кандидат

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Тези дела, колкото и да са основателни и състоятелни в своето ядро, действат като един вид пиар кампания за Доналд Тръмп и неговия електорат. Те сгъстяват електората около него в един момент, когато има голяма неяснота кои ще бъдат останалите кандидати на Републиканската партия за президент.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ международният анализатор Димитър Къцарков.

Той добави, че не е сигурно и кой ще е кандидатът на демократите.

Тази атака на Тръмп в момента има ясни политически белези. Подкрепям тезата, че един разследван Тръмп сега може да генерира подкрепа за него, но след година и половина ситуацията може да бъде тотално различна.

„Около Тръмп има едно ядро от избиратели, което не може да бъде разбито“, подчерта Къцарков.

Той не смята, че делото на Тръмп ще достигне до етап Върховен съд, но целият процес е силно политизиран.

Ако събитията продължат по същия начин – който и да е кандидатът на демократите, има много силни шансове да спечели, защото според мен консолидираното ядро на републиканския вот около Тръмп е може би около 30%, останалото не е ясно. Подозирам, че ако той бъде осъден или нещо попречи на неговата кандидатура, ще саботира кампанията на който и да е републикански кандидат. Просто такъв му е стилът.

От европейска гледна точка много е важно да се разгледа върху кои региони външният департамент на САЩ поставят акцент, коментира още Къцарков.

По думите му по време на кабинета на Доналд Тръмп очевидно акцентът е бил върху Близкия Изток, Китай, Източна Азия.

„Източна Европа има доста по-голяма тежест при кабинета на Байдън, отколкото имаше по времето на президента Тръмп“, добави анализаторът.

Целия разговор вижте във видеото.