Свят

Делата срещу Тръмп могат да дадат тласък на кампанията му

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Доналд Тръмп заяви пред Fox News, че явяването му пред съда в Ню Йорк, за да му бъдат повдигнати 34 обвинения за фалшифициране на документи, е било, „ужасно“. Той отново отрече да е виновен по обвиненията за криминални престъпления. Тръмп намеси и кампанията за президентските избори през 2024 г, заявявайки, че не очаква Джо Байдън да се кандидатира за втори мандат.

Това беше ужасно, защото не съм направил нищо нередно. Абсолютно нищо... Не смятам, че той може да се кандидатира за преизбиране. Но нека говорят, каквото искат. Демократите не очакваха той да се справи. Хората биха могли да кажат, че той е спечелил изборите. Но аз получих най-много гласове от всеки действащ президент в историята.

Доналд Тръмп – президент на САЩ (2017-2021 г.)

На 4 април Тръмп беше арестуван за кратко и обвинен в 34 престъпления във връзка с плащането на 130 000 долара на бившата порноактриса Сторми Даниълс, за да си осигури мълчанието й за тяхна афера.

Той пледира невинен по всички 34 обвинения за фалшифициране на бизнес документи във връзка с плащанията.

Във вторник окръжният прокурор на Манхатън Алвин Браг подаде съдебен иск, чиято цел е да възпре Джим Джордан, подкрепящия Тръмп председател на комисията по правни въпроси към Камарата на представителите, да се намеси в неговото разследване.

Междувременно на 13 април Тръмп би трябвало да се върне в Ню Йорк, за да даде показания по иск за измами. Той е подаден срещу него и компанията му от щатската прокурорка Летиша Джеймс. Според иска, Тръмп и неговата компания - "Организация Тръмп", са подвели банки и други юридически лица. Те са им предоставили годишни финансови декларации с невярно съдържание, засягащо стойността на авоари, в това число за игрища за голф и хотели. Прокуратурата иска Тръмп да плати глоба от 250 милиона долара и да му бъде забранено да прави бизнес в щата Ню Йорк.