Euronews Primetime

За Великден работодателите трябва да платят двойно увеличение на надниците на работниците си

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер

Официалните празници, според кодекса на труда, са предстоящите по Великден четири почивни дни. За тях работодателят дължи на своите работници, които ще се трудят, минимум двойно увеличение на тяхното възнаграждение. Това каза в интервю за Euronews Bulgaria  Ваня Джупанова от Главна инспекция по труда.

Ако трудът е и извънреден, възнаграждението се увеличава със 100%, каза тя. За работа при ненормиран работен ден или при подневно отчитане на работното време, трудът, положен по време на празнични, почивни и неприсъствени дни винаги се явява и извънреден труд, обясни експертът. Извънредният труд се възлага винаги със заповед от работодателя, която трябва да бъде издадена поне 24 часа по-рано.

Великден е на 17-ти април, това е официален празник, затова за него ще получим двойно увеличение на надницата ни, допълни Джупанова. За работещите по график обаче работата по време на официални празници не е извънреден труд, затова те ще получат единствено двойно увеличение за своя труд, уточни тя.

В Главна инспекция по труда постъпват основно сигнали за неизплатени допълнителни средства на служителите на официални празници или извънреден труд. По тази причина от инспекцията съветват работниците да изискват документи – заповед за извънреден труд, както и отчетна форма за месеца.

Цялото интервю вижте във видеото.