Euronews Сега

В Русия ще събират войници с електронни повиквателни

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Руският парламент одобри законодателство, с което се въвежда онлайн връчване на повиквателни за военна служба. Кремъл отрича, че целта на този ход е да се ускори по-нататъшната мобилизация на руските мъже или да се сложи край на широко разпространения отказ от наборна служба. Хиляди руснаци избегнаха мобилизацията в армията, за да избягат от войната в Украйна.

Критиците твърдят, че законът е още едно доказателство, че властите създават "електронен ГУЛАГ", правейки аналогия с мрежата от затворнически лагери от съветската епоха. Московчани до голяма степен подкрепят идеята.

 

Това е инструмент за принуждаване на тези, които не искат да служат, да платят дълга си към Родината. Мисля, че сега е моментът, в който трябва да бъдем с Родината.

Сергей, гражданин на Москва

Цифровизацията е страхотна, разбира се, но е тъжно, че тя най-вероятно е сигнал за следващата мобилизация. Бих искал по-малко хора да страдат от това.

Андрей, студент

Досега документите за наборна военна служба в Русия трябваше да се връчват лично или чрез работодател. На практика това означаваше, че много хора избягват наборната служба, като се преместват от мястото, където са адресно регистрирани или просто не отварят вратата, когато военните служители ги потърсят.

Призовката се счита за получена от момента, в който бъде поставена в личния акаунт на лицето, подлежащо на военна служба", заяви по телевизията Андрей Картаполов, председател на комисията по отбрана в руския парламент. 

От този момент нататък наборният войник ще бъде длъжен да се яви в местната служба за наборна служба. На гражданите, които не се явят, ще бъде забранено да пътуват в чужбина и може да бъдат наложени други ограничения. Те няма да могат да купуват или продават недвижими имоти, шофьорските им книжки ще бъдат анулирани и няма да могат да регистрират свои фирми.

От 395-те руски депутати, които гласуваха по закона, 394 го подкрепиха, само един се въздържа.

През септември миналата година Кремъл започна хаотична кампания за спешна мобилизация в подкрепа на наричанато от от тях "специалната военна операция" на Русия в Украйна на фона на поредицата от унизителни поражения след началото на войната.