Euronews Сега

Джо Байдън кацна в Белфаст с обещание да запази мира

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Президентът на САЩ Джо Байдън кацна в Северна Ирландия. Той е на 4-дневна визита. Една от целите му е да помогне за запазването на крехкия мир, постигнат преди 25 години.

Преди да се качи на борда на Air Force One, 80-годишният Байдън заяви, че приоритет на пътуването му е "да запази мира" и да сложи край на продължителната политическа безизходица, причинена от противопоставянето на пробританските партии на търговските правила след Брекзит.

Премиерът на Великобритания Риши Сунак посрещна Байдън, когато той кацна в северноирландската столица, само 24 часа след знаковата годишнина от подписването на Споразумението от Разпети петък в Белфаст.   

Ще бъдат обсъдени търговски и икономически политики, които са от полза за всички общности, както и за Съединените щати, съобщиха от Белия дом. Днес Байдън ще изнесе реч в университета "Ълстър" в Белфаст, като ще се съсредоточи върху икономическото обещание за входящи инвестиции, ако мирът се запази.

Той ще се срещне и с лидерите на основните политически партии в Северна Ирландия, като има информация, че ще окаже натиск върху подкрепящата Обединеното кралство Демократична юнионистка партия да възобнови споделянето на властта.

Делегираното управление в Белфаст е ключов елемент от мирните споразумения, но то се разпадна преди 14 месеца заради категоричната опозиция на партията срещу търговските споразумения в Северна Ирландия след Брекзит.

Байдън, който има ирландско потекло ще пътува на юг до Ирландия за тридневно посещение, като отчасти ще почете семейната си история.

Пътуването ще включва обръщение към съвместно заседание на ирландския парламент и отбелязване на дълбоките, исторически връзки, които страната споделя със САЩ, съобщават от Белия дом.