Euronews Сега

Байдън пристига в Белфаст за годишнината от мирното споразумение

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Президентът на САЩ Джо Байдън пристига на посещение в Северна Ирландия днес. Той ще бъде в Белфаст днес и утре в момент, в който Северна Ирландия отбелязва 25 години от споразумението за мир от Разпети петък, сложило край на 30-годишния кървав конфликт там между юнионисти и националисти. Байдън ще кацне вечерта с президентския самолет Air Force One в Белфаст, но няма информация къде ще прекара нощта.

В сряда следобед Байдън ще произнесе реч по повод на годишнината в новооткрито крило на Ълстърския университет в Белфаст. Той ще се срещне и с британския премиер Риши Сунак.

Визитата му ще продължи четири дни. След Северна Ирландия Байдън ще посети Ирландия, като там той ще обсъди тясното двустранно сътрудничество по редица глобални проблеми.

Мерките за сигурност са засилени и заради вчерашните сблъсъци между демонстранти срещу ключовото за страната Споразумение и полицията.

Байдън има ирландски корени. Прапрадядо му по майчина линия Джеймс Финеган е емигрирал от Ирландия в САЩ още като дете през 1840 година. Десет от 16-те му предци произхождат от Изумрудения остров. Всички те са заминали за САЩ по време на Големия глад в средата на XIX в., от който са загинали около един милион души.

Джо Блуит е далечен братовчед, който за първи път се среща с Байдън, когато той идва в града като вицепрезидент през 2016 г.

 

О, той ми е много близък. Ирландските му корени са наистина дълбоко в сърцето му. Когато говори за Ирландия, той сам казва, че винаги се вълнува. След посещението си през 2016 г, той обеща, че когато стане президент, ще се върне в Балина.

Джо Блуит, братовчед на Джо Байдън

Това е първата визита на американски държавен глава в Северна Ирландия от 10 години насам. Той е едва четвъртият президент на САЩ, който посещава страната след Джон Кенеди, Роналд Рейгън и Бил Клинтън.

Джо Байдън, който от десетилетия е известен с проирландските си възгледи, ще разговаря с представители на всички политически партии. Визитата на Байдън в Северна Ирландия идва в деликатен момент, в който пробританските юнионисти, лоялни на Лондон, продължават да бойкотират договорката за споделено управление на провинцията, която беше фундаментална част от Споразумението от Разпети петък, сложило край на конфликта в Северна Ирландия през 1998 г. Северноирландските юнионисти вече подчертаха, че визитата на Байдън няма да ги застави да прекратят протеста си срещу правила за търговия след Брекзит, които третират провинцията по различен начин от Обединеното кралство.