Биз(д)нес

Дефицитното харчене трябва да бъде спряно, категоричен е финансистът Никола Филипов

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ

Теоретично би било възможно да снижим дефицита в рамките на 3% до края на годината, но това е изцяло функция на политическата класа и икономическите мерки, които партиите ще приложат след внасянето на Бюджет 2023. Това каза в ефира на Биз(д)нес на Euronews Bulgaria финансистът Никола Филипов.

По думите му дефицитното харчене е един от основните проблеми в нашата икономика.

В следствие на тази тежка политическа криза, в която изпадна държавата през последните две години, това доведе и до сериозни проблеми в пазара на труда. Намираме се в една абсурдна ситуация, в която заплащането в обществения сектор е по-високо от това в частния.(...) В началото на годината за първото тримесечие нивата на заплатите бяха почти изравнени, грубо около 1 600 лв , а към края на годината разликата вече е с 200 лв повече в обществения сектор.“

Никола Филипов, финансист

По предстоящия проектобюджет Филипов коментира, че първоначално би се заел със замразяването на минималната работна заплата.

Десет лева увеличение на минималната работна заплата генерират 50 млн. лв допълнителен дефицит в държавния бюджет.

По темата за мерките срещу надценката върху основни групи храни и стоки, Филипов заяви, че е необходима сериозна намеса на регулаторните институции (КЗК, КЗП).За да се пребори държавата с ръста на цените, на първо място трябва да се спре инфлацията, като се има предвид, че един дефлационен процес е сложен и минава винаги през спад на приходите, който да може да нормализира цените.