Добро Утро, Европа

Доц. Наталия Киселова: Ключов ще бъде изборът на председател на парламента

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Според мен, на първо място, ключов ще бъде изборът на председател на Народното събрание, след като народните представители положат клетва. Предполагам, след това ще има гласове да бъде съкратена ваканцията и тя да съвпадне с по-кратките празнични дни, които предстоят. И вече, на трето място, всяка една от парламентарните групи предполагам, че ще внесе свои проекти.“

Това каза за Euronews Bulgaria доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право, два часа преди откриването на първото заседание на 49-ото Народно събрание.

 

Предполагам, че ПП-ДБ ще внесе предложение за военна и военно-техническа помощ на Украйна, тъй като това беше един от моментите, по които критикуваха държавния глава.

„Ако трябва да сравним, до 44-ото НС (тоест, от 1990 докъм 2021 година) правилото беше, на председателят на НС се номинира и съответно избира с мандат от най-голямата парламентарна група. Разбира се, групите бяха по-големи в сравнение с последните две години. Но след като ГЕРБ бяха първа политическа сила, „Има такъв народ“ номинираха Ива Митева от своята парламентарна група, тази традиция започна да не се спазва“, припомни доц. Киселова.

„Всъщност, в миналия парламент станахме свидетели на едно тридневно заседание, в което след пет гласувания успяха да изберат (председател на НС – бел. ред.) и това предизвика доста напрежение. И предполагам, че поради тази причина ПП-ДБ сега няма да издигат, тъй като не се очертава ясно мнозинство зад тях. Ако имаше мнозинство, предполагам че тогава биха издигнали“, смята тя.

 

Цялото интервю вижте във видеото.