Добро Утро, Европа

49-то Народно събрание се събира на първото си заседание

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер

49-то Народно събрание се събира за първо заседание 10 дни след изборите. То започва точно в 10 часа. В новия парламент влизат шест политически формации - ГЕРБ-СДС с  69 депутати, "Продължаваме промяната-Демократична България" с  64  депутати, "Възраждане" с  37, Движението за права и свободи с  36, "БСП за България" -  23 и "Има такъв народ" с  11  народни представители.

Първото заседание ще бъде открито от най-възрастния депутат, който и в този парламент е Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС. След това 240-те народни представители ще положат клетва. 

Вече е ясно и разпределението на парламентарните групи в пленарната зала. В централния блок ще бъдат разположени коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“, както и Възраждане. Вляво ще бъдат социалистите и Движението за права и свободи. Вдясно един до друг ще застанат депутатите на ГЕРБ-СДС и партията на Слави Трифонов – "Има такъв народ".

Най-младият депутат в този парламент ще е Георги Кръстев от ГЕРБ-СДС, роден през 1999 г. 

 

Вече са ясни две от предложенията за председател на Народното събрание - Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Петър Петров по предложение на „Възраждане“.  В предишния парламент процедурата по избор на председател отне три дни. 



Вижте още в репортажа на Теодор Лазаров във видеото.