Европа

Вархей: Преговорите за свалянето на българското вето за РСМ са в задънена улица

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Belgium EU Ukraine Bid 22168379252323 Оливер Вархей, еврокомисар по разширяването. Снимка: AP

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей заяви днес в Брюксел, че преговорите за свалянето на българското вето върху Северна Македония са в задънена улица, предаде БГНЕС, позовавайки се на БНР.

"Това, за което съм наясно е, че сме изцяло в задънена улица по отношение на София. Това не ме прави особено щастлив, тъй като прекарвах всеки втори четвъртък в страната. Изглежда, че вътрешната политика е способна да подкопае доверието в ЕС. За това на този етап не смятам, че изобщо можем да говорим за каквато и да било преговорна рамка", каза още той.

Не ми е известно да има рамка за преговори (за Северна Македония). Единственото, което ми е известно, е пълната безизходица в София, което не ме радва особено, тъй като прекарвам всеки втори вторник в страната без резултат. Изглежда, че вътрешната политика е в състояние да постави под въпрос доверието в Европейския съюз. Така че на този етап не мисля, че можем да говорим за някаква преговорна рамка. Що се отнася до статута на Босна и Херцеговина като кандидат за членство, Босна и Херцеговина води свой собствен процес на присъединяване. Това е процес, основан на заслугите, както подчерта и председателят, и той се прилага за всяка една страна кандидатка. Босна и Херцеговина трябва да изпълни четиринадесет приоритета, които бяха изложени в нашето становище и които бяха потвърдени от Европейския съвет по това време. Все още чакаме (от) страната да изпълни това. Ако трябва да предоговаряме условията, които бяха ясно поставени, тогава ще дадем отстъпка от процеса на разширяване. А това не е нещо, което правим.

Оливер Вархей, еврокомисар по разширяването