Euronews Primetime

Адриан Николов, икономист: Таван на надценката от 10% при някои продукти няма да има ефект

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Вероятно служебното правителство просто беше забравило за надбавките за Великден за пенсионерите и когато се вдигна шум по тази тема, тогава се взе решение да има допълнителни средства само за най-ниските пенсии. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria икономистът от  Института за пазарна икономика Адриан Николов. В бюджета на-вероятно има пари за надбавки за всички пенсионери, но даването на само част от тях е демонстрация от страна на служебния кабинет, каза още той.

Наличието на доходни критерии е логично при разглеждане на казуса с надбавките за Коледа и Великден, защото в крайна сметка става дума за подпомагане на най-бедните да изкарат по-достойно празниците. Става дума по-скоро за традиционен подход, а не за определена политика що се отнася до даването на тези допълнителни средства, обясни Николов.

Бюджетът, който ще видим сега като проект на служебното правителство вероятно ще живее едва няколко месеца, прогнозира Николов.

Инфлацията ще се успокои и ще има известно забавяне, както се случва с цената на електроенергията, цените на горивата също се стабилизират, каза експертът.

7-8% инфлация към средата на годината не изглеждат невъзможни, ако следим тенденцията към този момент, посочи Николов. Предложението за 10% надценка на основни продукти няма да има особено голям ефект, както нямаше голям ефект и сайтът за следене на цените. То ще бъде само за определени стоки и потребителите трябва да знаят кои са точно тези продукти, а това е сложно, каза той. 

Интересна е тенденцията българите да запазят своите потребителски навици въпреки повишението на цените на някои основни продукти и да продължат да ги купуват. В това число влизат млчени продукти, яйца, растителни масла, отчете още Адриан Николов.

Цялото интервю вижте във видеото.