Euronews Уикенд

Срещу инфлацията: Готов е единният стикер, указващ трайно ниските цени на храни в магазините

От Euronews България Euronews България

Единен стикер ще показва трайно ниските цени на хранителните продукти, с които са се ангажирали търговските обекти. Той е разработен от Министерството на икономиката  и вече е предоставен на веригите, които са заявили желание.

До този момент едва две търговски вериги са подали информация към сайта foodprice.bg, като тя вече е публикувана. Едната е дала информация само за пет продукта в цялата страна, а другата за 15, но за две области в България. Задължително условие е всяка верига, включваща се в инициативата, да декларира, че за седмица напред ще продава продуктите на посочените от нея цени. Тази стойност през периода може да намалява, но не и да се увеличава. Информацията от тях следва да постъпва всеки четвъртък в Министерството на икономиката и цената ще важи от петък до четвъртък.

За да бъдат улеснени потребителите е разработен единният стикер, който търговците при желание ще поставят на тези продукти. Той е в три варианта - кръгъл, правоъгълен и квадратен, с оглед разликите в стелажите на магазините. От петък те са предоставени на двете вериги и вече са поставени в част от магазините им в страната.