Ексклузивно

„Пирогов“ на 70 години: Изпълнителният директор д-р Валентин Димитров пред Euronews Bulgaria

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Най-голямата спешна болница у нас „Пирогов“ отбелязва своята 70-годишнина. Историята на болницата започва през 1900 г. като лечебно заведение на Българския червен кръст, а съвременният институт за спешна помощ, какъвто го познаваме днес, е основан през 1951 г. В годините болницата претърпява много промени и смени на директори, но въпреки това продължава. Как се управлява "Пирогов", ще може ли да се включи към системата за спешна помощ по въздуха - отговаря директорът д-р Валентин Димитров в специално интервю за Euronews Bulgaria. 



Ето какво сподели той:

„Пирогов“ е институция с 2547 човека персонал, с 870 легла, с преминаващи на дневна база хиляди хора – 225 хиляди човека за 2022 година, от които 21% са били хоспитализирани.

За да се случват нещата, трябва много точно и ясно да прецизираме за какво трябва да харчим, от кое трябва да спестим, защото недостиг на средства има, но при правилна финансова политика засега се справяме сравнително добре и финансовото състояние на болницата бих казал, че е стабилно.

 

Да си „пироговец“, за колегите, които работят – това е част от причините, поради които те работят тук. Бих казал, че в „Пирогов“ работят едни от най-добрите лекари в цялата страна. Материалната ни база не е най-съвършената, има какво да желаем. През последните години се направи страшно много. Но в една спешна болница това не е едноактно решение – това е процес, който трябва да бъде поддържан.

Има нещо, което е написано в Хипократовата клетва: обществото е длъжно да създаде всички условия на един лекар да може да практикува изкуството на медицината, без да се притеснява за своята битност.

Ние имаме какво да направим и как да подобрим начина на приемане на пациенти, но то не е свързано с хеликоптерите. Защото в момента тежките случаи ги карат също с въздушен транспорт.

Дали ще дойдат пациенти с хеликоптери или с линейки, за нас няма никакво значение – пациентите ще бъдат гледани, обслужени и, в зависимост от тяхното състояние, ще бъде направено най-доброто за тях. Всичко останало около хеликоптерите е въпрос на организация, която обаче не е пряко зависима от „Пирогов“.

„Пирогов“ има изградена система за донорски ситуации. Имаме си д-р Христов, който отговаря за трансплантациите и донорството. Имаме протокол, със съответните заповеди, с наблюдение, комисия за мозъчна смърт и всичко, което е необходимо, така че в тази част нямаме дефицит.

70 години „Пирогов“, но 123 години болница – накъде? Към по-добро и по-голямо! Към по-добро качество на обслужването – претенцията ни е да направим неврохурургията, ортопедията и травматологията да бъда водещи в Европа, не само в България.

 

Цялото интервю вижте във видеото.