Euronews Уикенд

Украинските сили продължават да отбраняват Бахмут

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украинската армия съобщи, че 40 000 войници са в готовност за офанзива. Продължават ожесточените боеве около Бахмут и Авдеевка, както и в района на Мариинка и Лиман. Украинските военни са отбили над 40 вражески атаки за последното денонощие.

Наемниците от компанията "Вагнер" и редовни руски войски застрашават сериозно основния път, по който се снабдяват украинските войски в Бахмут, твърди военното разузнаване на Великобритания.
Според Лондон руснаците са напреднали и в централната част на града и артилерията им действа все по-ефективно. Пред Ройтерс говорител на украинското командване призна, че, въпреки сериозните загуби, руските войски са постигнали тактически успехи.

Украински военни твърдят, че са свалили руски изтребител Су-25 близо до Мариинка в Донецка област. Бе излъчено и видео, което според официални лица показва как пилотът катапултира, преди самолетът да се удари в земята и да експлодира.

Русия не е потвърдила загубата на боен самолет. 

В град Сиверск, намиращ се на около 100 км от Донецк, няма питейна вода, газ, електричество и комуникации от почти година, според областната администрация.

Междувременно все по-усилено се говори за подготовката на 11-ти пакет със санкции на ЕС срещу Русия, в който да попадне и ядрената й енергетика. Според външния министър на Украйна Дмитро Кулеба, когато бъдат приети мерките, за някои държави от Съюза, които зависят в критична степен от руските ядрени технологии, ще бъде направено 2-годишно изключение.