Европа

Лавров: Мирните преговори за Украйна трябва да са за нов световен ред

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Москва настоява мирните преговори за Украйна да се съсредоточат върху създаването на "нов световен ред", заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на посещението си в Турция.

Първият руски дипломат е в Анкара, която е запазила добрите връзки както с Москва, така и с Киев. Той добави, че Русия отхвърля "еднополюсен световен ред, ръководен от "един хегемон" - САЩ.

Готови сме за преговори за уреждане на украинския конфликт, като се вземат предвид реалностите днес. Всякакви преговори трябва да се основават на отчитане на руските интереси и основателните опасения на Русия, преди всичко по отношение на нашата сигурност. Трябва да става дума за принципите, на които ще се основава новият световен ред.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия

Русия отдавна заявява, че води борба срещу господството на Съединените щати на международната сцена, и твърди, че настъплението в Украйна е част от тази борба. Кремъл заяви, че няма друг избор, освен да продължи офанзивата в Украйна, тъй като не вижда дипломатическо решение.

В началото на офанзивата се засилиха опасенията за световна продоволствена криза, тъй като Русия и Украйна са сред най-големите износители на зърно и други селскостопански продукти. Лавров обаче заяви, че Русия може да се оттегли от знаковото споразумение, което позволи на жизненоважния износ да напусне блокираните пристанища в Черно море. Затова Москва се съгласи за удължаване на срока на сделката само с 60 дни, вместо предишното със 120, за да отправи предупреждение към Запада.

Турция, която е посредник в сделката обеща да помогне.

Зърненият коридор е доказателство, че диалогът и преговорите работят. Ние отдаваме значение на продължаването на споразумението. То е важно от гледна точка на намаляването на световната продоволствена криза. Съгласни сме, че бариерите пред руското зърно и износа също трябва да бъдат премахнати.

Мевлют Чавушоглу, министър на външните работи на Турция

Над 27 млн. тона зърно са били превозени от 866 кораба по Черноморския коридор за зърно от 22 юли миналата година, когато Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха в Истанбул споразумението.

Руският външен министър Сергей Лавров се срещна с турския президент Реджеп Ердоган в Анкара