Политика

Съветник на премиера: Шансовете за правителство са много малки

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Съвършено различните представи и намерения на основните политически сили за пътя, по който да се върви към евентуално правителство, са пречка за съставянето му.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria проф. Александър Маринов, съветник на служебния премиер.

Лидерът на ГЕРБ каза, че първо трябва да има политическо съгласие за правителство, а след това да се обсъждат политики, а ПП казват точно обратното. Подходите са несъвместими. Ако политическите сили се придържат към вече направените изявления - не виждам как.

Не е достатъчно просто да бъде избрано едно правителство, а е необходимо да има стабилно мнозинство, което да гласува необходимите му закони.

Моето мнение е, че не бива да имаме някакво правителство, а работещо правителство. След направените изявления шансовете са много малки.

Не е добре да се смесват местни и парламентарни избори, защото са от различен тип. По-скоро мисля, че тези избори ще се разминат.

Няма да се повтори щедрото предоставяне на много време на партиите, тъй като предишния път това не даде добър резултат. Това, че парламентът ще бъде свикан без отлагане, не означава, че консултациите ще бъдат светкавично свикани.

 

Служебният кабинет ще предложи рестриктивен и труден бюджет. С оглед на съобразяване на изискването за 3% дефицит. Разходите и приходите ще са такива, че да подсигурят стратегическите цели на страната - влизането в еврозоната.

Партиите не приемат почти нищо, което предлага служебният кабинет. Тогава ще трябва да предложат нещо алтернативно, но да балансира бюджета и да не доведе до мрачните сценарии на доклада на МФ.

Не смятам, че има заплаха за цивилизационния избор на България от действията на служебното правителство. Решението на НС за военна помощ за Украйна беше еднократно и конкретно. Всичко по списъка беше изпълнено.

Вижте цялото интервю във видеото.