Икономика

Рик де Оливейра, експерт от Telf AG: В ЕС има газ и за следващата зима

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Интервю с Рик де Оливейра – експерт по газова търговия и анализатор на енергийния пазар.

 

  • 2021 г. ще остане в историята като годината на газовата криза, белязанa с шокиращо високи цени на електроенергията. Виждате ли края на тази криза?

 

  • Ами, това е въпрос за един милион долара. И все пак сме предпазливо оптимистични, че може би скоро ще видим края на кризата. Смятаме така, тъй като ЕС все още има огромно количество газ в хранилищата си. Това се дължи на факта, че Съюза инвестира осемстотин милиарда, за да осигури доставки на газ още преди зимата на 2023 г. Тази инвестиция е сравнима само с инвестицията за възстановяване от Ковид. И така, подготвени сме за зимата на 2023/2024 г. Нямаме нужда от закупуване на много повече електроенергия. Това от своя страна прави ситуацията с газа доста по-спокойна в сравнение с 2022 г. Един пример, за да онагледим случващото се: само преди няколко седмици енергийните хранилища из Европа бяха изпълнили средно 50/55 процента от капацитета си. Това е огромно налично количество, по-голямо дори в сравнение с нивата от 2022 г.

 

  • А скъп ли е газът в тези хранилища? Тъй като той беше купен, когато цените бяха доста високи... И смятате ли, че това представлява риск за някои частни компании за търговия с газ да фалират. Има ли такава опасност?

 

  • Това е много добър въпрос. Международният валутен фонд предоставя заем на някои страни-членки. Всъщност този заем, който МВФ дава, представлява буквално кредитна карта. В някои държави размерът на този дълг достига дори 2.4 милиарда евро. Тези кредитни възможности се отпускат основно за енергийния сектор. Те са предназначени за оказване на помощ именно на някои енергийни компании. Силно се надявам страните да помагат на компаниите чрез тези средства, точно както правят банките. В противен случай, крайният потребител винаги е този, който плаща най-високата цена.

 

  • След като войната в Украйна започна, цените на въглищата, газа и съответно на електричеството се покачиха силно. Смятате ли, че скоро можем да окачваме понижаване на цените на тези природни ресурси?

 

  • Да, както казахте, цените на суровия нефт и на газа буквално се изстреляха нагоре през последните години. Но в края на миналия месец забелязахме завръщане на нива по-ниски в сравнение с миналогодишните. Например барел суров нефт днес струва около 84, за сравнение февруари миналата година той струваше 97. В края на февруари цената и на втечнения природен газ, предназначен за доставка в Северна Азия, беше около шестнадесет милиона. Това е спад в сравнение с миналогодишните 24. И така, надяваме се тази тенденция да продължи.

 

  • Според анализ на международната агенция по енергетика през 2022 страните в ЕС са отбелязали спад в потреблението на газ. Става дума за 55 милиарда кубични метра, или с други думи - намаление с около 30 процента в сравнение с 2021 г. Кои са факторите, които допринесоха за този процес?

 

  • Разбира се, покачилите се цени на електроенергията накараха хората да консумират по-малко. Така че високите цени са първият фактор. Освен това в много страни влезе в сила законодателство, насърчаващото по-малко потребление на електроенергия. Например правителствени или дори частни сгради трябваше да се отопляват до определена температура. Всичко това ни доведе до ситуацията, в която се намираме в момента.

 

  • Смятате ли, че тази тенденция ще продължи? По-малко потребление..,

 

  • Още един много добър въпрос. В момента не можем да направим подобна прогноза. И всъщност за коя сфера питате? Тенденцията с понижаването на цените в енергийната сфера?

 

  • Да, за понижаването на цените, точно така.

 

  • Да, мисля, че ще продължи. Вижте, много хора свикнаха с употреба на по-малко електроенергия заради цените. Успяват да пестят електроенергия, което е страхотно. Смятам, че докато цените не възвърнат старите си нива, тази тенденция ще продължи, да.

 

  • След като войната в Украйна започна, ЕС се обедини и опита да й помогне, налагайки санкции на руската икономика. Русия обаче отвърна. През призмата на времето, кой смятате е победителят в тази „енергийна битка“ днес?

 

  • Личното ми мнение е, че никога няма победители, що се касае до конфликт между големи икономики. Хората винаги страдат от подобни ситуации, много хора страдат в момента. Така че не, не мисля, че ще има победители.

 

  • Добре, в България в момента цените на природния газ са по-високи в сравнение с тези на европейския пазар. Някои експерти твърдят, че те са най-високите в Европа. Може ли да ни кажете дали това е истина и съответно каква е причината?

 

  • Права сте, цените на природния газ за българските домакинства се увеличиха със сто и осем процента в първата половина на 2022 г. В сравнение с първите шест месеца на 2021 г. Това е третото най-голямо покачване в Европа в сравнение с останалите 24 страни-членки. За съжаление, това огромно поскъпване на ресурсите се дължи на настоящата геополитическа ситуация. Не можем да не кажем, че тя не рефлектира на цените.

 

  • Как България може да разреши този проблем и да започне да купува по-евтин природен газ?

 

  • В момента всички страни изпитват големи затруднения с купуването на евтин газ. Зависи от координацията на правителствата едни с други да намерят алтернативни начини за справяне със ситуацията. Например в инвестирането във възообновяеми източници на енергия, както и големи инвестиции в независимостта от природен газ от други страни. Това е едно добро начало..

 

  • В началото на интервюто ни казахте, че сме почти напълно подготвени за зимата на 2023-2024 г. Заради количествата газ в хранилищата. Има ли фактори обаче които биха могли да влошат ситуацията и да върнат кризата в Европа?

 

  • Надявам се, че това няма да се случи. Надявам се, че видяхме края на тази криза за доброто на всички ни. В случай че нямаме рекордно ниски температури другата зима и ситуацията продължи в това русло, както и правилно разпределение на наличния газ от страна на правителството, съм оптимистичен, че няма да видим отново миналогодишната картина.

 

  • Много ви благодаря за това интервю!

 

  • Благодаря ви за поканата!