Общество

България поиска компенсации от Брюксел заради скъпия газ в Чирен

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Министърът на енергетиката Росен Христов поиска България да получи компенсации заради високите цени на природния газ, който се съхранява в хранилището в Чирен. Христов участва в редовната среща на енергийните министри в Брюксел, където бяха обсъдени ключови за енергетиката на Европа теми - сред тях спорния план за забрана на автомобилите с двигатели с вътрешно горене от 2035 г., който в крайна сметка беше одобрен.

България настоява да бъде компенсирана за скъпия газ хранилището в Чирен, който е бил купен по време на пика на енергийната криза миналото лято. Според експерти обаче това няма как да се случи.

Не може винаги когато цената на международните пазари се промени заради една такава инвестиция и ние да кажем – хайде сега да ги предоговорим, хайде сега да искаме компенсации. Ми да сте искали компенсации по-рано.

Руслан Стефанов, енергиен експерт

По думите на Руслан Стефанов въвеждането на компенсации е лоша стратегия, защото не става въпрос за инвестиране на средства и тяхното увеличаване, а за преразпределяне на такива, които идват от данъците на гражданите.

„За да има компенсации за България и за потребителите, те трябва да дойдат от нашия джоб. Това означава отново да помолим данъкоплатците дори най-бедните да отделят от парите си за тези, които ще потребяват скъп газ. Това дали е добра идея“, коментира той.

А искането на компенсации е сигнал за липса на дългосрочна политика.

„За отделните предприятия това са стотинки и левчета. Но за икономиката това са стотици милиони в продължение на години. Това е тотална липса на визия и е безотговорно. Един вид това го правим с лека ръка“, отбеляза енергийният експерт.

Според икономиста Красен Станчев нови компенсации ще бъдат несъвместими с политиката, която служебния кабинет иска да се води – ограничаване на разходите и поддържане на бюджетния дефицит на 3%.

Това са ограничения на правителствените разходи, което включва и помощите до 2% дефицит, както и ограничение до 40% или по-малко дял на разходите от БВП.

Красен Станчев, икономист

Друг проблем, който икономистът забелязва, е, че желаещите да получават компенсации от държавата са прекалено много.

„Не може да се обслужи. Със 150 милиарда икономика и 70 милиарда бюджет Вие няма как да обслужите бюджет, който е 200 милиарда – няма как“, категоричен е Станчев.

И двамата експерти са категорични, че повечето разходи на държавата трябва да се преструктурират в инвестиции, за да може пазарът сам да се справи с проблемите чрез конкуренцията.

„Булгаргаз“ обвини скъпия газ в Чирен за високите цени на синьото гориво

Междувременно, в отговор на отвореното писмо на работодателите, в което изразяват недоволството си от високите цени на природния газ, от обществения доставчик "Булгаргаз" разпространиха позиция, в която уверяват, че спазват нормативната уредба при определянето на предложенията си към Комисията за енергийно и водно регулиране за цената на синьото гориво.

Ръководството на държавното дружество обяснява, че сделките, които сключва, са за равномерна доставка през месеца, докато котировките "ден напред" и "в рамките на деня", с които работодателските организации сравняват, се променят всекидневно поради различни причини - метеорологични, внезапни аварии, временен недостиг на конкретни пазари и т.н. Булгаргаз изчислява, че ако в регулираната цена не се включват количества от по-скъпото гориво, нагнетено в хранилището в Чирен, тя би била с около 15 на сто по-ниска.