Euronews Сега

Гърция ще изпрати още оръжия на Украйна, но без да застрашава отбраната си

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Гърция ще продължи да предоставя военна помощ на Украйна, „толкова дълго, колкото е необходимо", но официални лица предупредиха, че страната трябва да запази голяма част от произведеното в Русия оръжие за собствените си отбранителни нужди.

Това стана ясно при посещение на украинския министър на отбраната в Атина. Олексий Резников и гръцкият му колега Никос Патайотопулос са обсъдили възможностите за засилване на отбранителните връзки между страните си, както в настоящия момент, така и след края на войната. 

Обсъждаме по-нататъшни начини за укрепване на нашите отбранителни връзки и предоставяне на всяка възможна подкрепа на Украйна в този много важен и решителен момент от войната. Ще продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Това е нашата ясна позиция.

Никос Панайотопулос, министър на отбраната на Гърция

Mинистърът на отбраната на Украйна Олексий Резников посети Атина в рамките на редовните си срещи с официални представители на страните от НАТО. В Гърция получи обещания за още тежки огнестрелни оръжия и боеприпаси за стрелково оръжие, достъп до гръцки болници за ранени военнослужещи и допълнителни бойни машини на пехотата БМП от съветската епоха. Панайотопулос каза, че Гърция няма да предостави никаква военна помощ, която би могла да компрометира собствената ѝ отбрана. Министърът допълни, че танкове "Леопард", произведени в Германия, не може да бъдат предоставени. 

Военнослужещи заявиха, че Гърция е предоставила и инструктори за специалните сили и танкисти на Украйна като принос към мащабните усилия за военна помощ, водени от Съединените щати и техните съюзници.

Русия, която традиционно поддържаше тесни връзки с Гърция преди войната в Украйна, в продължение на десетилетия доставяше оръжия за членката на НАТО, включително ракетната система за противовъздушна отбрана С-300. Москва прекъсна близките си контакти с Атина заради подкрепата в полза на Украйна.