България

Таймс: „Правителствената криза в България проправя път за проруската твърда десница“

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Kostadin Kostadinov

Правителствената криза привлече вниманието на международните медии. Правителствената криза в България проправя път за проруската твърда десница, коментира вестник Таймс. Проблемът около ветото за Северна Македония доведе до разпадането на четворната коалиция и свалянето на председателя на парламента Никола Минчев.

 

Международните медии с реакции за политическите сътресения в България. Те коментират, дали ветото за Северна Македония ще съборят правителството на Кирил Петков. Кризата вече доведе до оставката на председателя на парламента Никола Минчев, напрежение във и около народното събрание. Поддръжници на управляващите излязоха и на спонтанен протест.   

Агенция Франс Прес пише, че внесеният от ГЕРБ вот на недоверие срещу правителството може да се окаже първият успешен в демократичната история на страната. Агенцията съобщава, че Слави Трифонов е решил да изтегли своите министри от коалиционното правителство заради разногласия, свързани с бюджета и с отношението към съседна Северна Македония. Франс Прес припомня, че премиерът Петков напоследък води политика на сближаване със Северна Македония. Но в България евентуалното приемане на съседната страна в ЕС е изключително оспорван въпрос.

Немският всекидневник „Зюддойче Цайтунг“ публикува статия със заглавие: „България спори за еврочленството на Северна Македония. Дали това ще събори правителството?“ Авторката обяснява, че това е станало много оспорвана тема в България и припомня за скорошната визита на германския канцлер Олаф Шолц и за настойчивите му призиви към София да вдигне ветото. Германската журналистка припомня, че навярно под западен натиск Петков е споменал възможността да се вдигне ветото, а политиката към Северна Македония да бъде гласувана в парламента.

Последната политическа криза в София беше предизвикана, когато Слави Трифонов, известен певец, превърнал се в популистки политик, изтегли миналата седмица своята партия "Има такъв народ" от коалицията, коментира авторитетния вестник „Таймс“. Коалицията в България изгуби мнозинство, което нарушава плановете на ЕС за разширяване към държавите от Западните Балкани. Българите оспорват идентичността на Северна Македония и версията на историята, която се преподава в училищата.   

Ако правителството се разпадне, България, която традиционно е най-близкият приятел на Москва в ЕС, вероятно ще отиде към четвъртите си избори за малко повече от година, коментира Таймс. Националистическите партии, които симпатизират на Москва, включително новата партия, създадена от уволнения от Петков бивш военен министър Стефан Янев, изглежда ще постигнат големи успехи и ще се превърнат в потенциални управляващи.

Според чужди анализатори при извънредни избори полза ще имат "Български възход" - националистическата проруска партия, създадена от уволнения министър на отбраната Стефан Янев, и на крайнодясната партия "Възраждане".

Русия отрича да е замесена в политическите сътресения в България. "Ние нямаме нищо общо с това", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.