Европа

Беларус започна внезапни военни учения

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Belarus President 22108248584219 Президентът на Беларус Александър Лукашенко. Снимка: АР

Внезапна проверка на въоръжените сили започна в Беларус.

Това съобщи пресслужбата на Министерството на отбраната на страната.

По време на инспекцията военните части и подразделения ще отработят задачи по разгръщане, марш и изпълнение на задачи по бойната подготовка, уточняват от ведомството.

 

Ще бъдат оценени готовността и способността на личния състав да реагира незабавно при евентуално възникване на кризисни ситуации. Военните ще действат в бързо променяща се обстановка на непознат терен. Задействаните сили ще бъдат постепенно увеличавани, което ще позволи да се провери способността им да се справят с военни заплахи както на земята, така и във въздуха.

съобщение на военното министерство на Беларус

Според беларуските военни, извършваните мероприятия са едни от най-ефективните форми на обучение на войските. Министерството уточнява, че маневрите не представляват заплаха "нито за европейската общност като цяло, нито за съседните страни в частност“. Съобщава се още, че придвижването на значително количество военна техника може да затрудни движението по пътищата.

Беларус е основен съюзник на Русия във войната в Украйна, като от самото начало на инвазията Минск предостави базите и територията си на руската армия.

Беларус има обща граница с Украйна. Публикувани са снимки на колони от военна техника по пътищата, включително танкове. Учението ще бъде внимателно наблюдавано от Киев, който многократно е обвинявал Беларус, че планира да изпрати войски в Украйна в подкрепа на руското нашествие.