Общество

„Не си заслужава за българин да викаш полиция“. Започна делото срещу бияча на Християн Пендиков (Обновена)

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер
Ilia Spaseski Илия Спасески (в средата) не се признава за виновен за побоя на Християн Пендиков. Снимки: БГНЕС

„Не си заслужава за българин да викаш полиция“.

Това е казал един от нападателите на българина Християн Пендиков на случаен минувач, който станал свидетел на побоя в Охрид и извикал на биячите да спрат. Вместо това побоят продължил, съобщи БГНЕС.

Думите на Илия Спасески бяха цитирани в стъпителното изложение на прокурора по делото, което започна днес в охридския съд. „Поддържам обвинението и предоставените доказателства“, заяви обвинителят на Спасески. И потвърди, че нападението срещу Пендиков на 19 януари е било подбудено от омраза заради българското му самоопределение.

Спасески се яви в съдебната зала и пледира невинен. Той пожела да даде лични обяснения и заяви, че се самоопределя като македонец.

„Разбирам в какво съм обвинен, не се признавам за виновен“, заяви Спасески.

Християн Пендиков отново не присъства на заседанието. Адвокатът му обясни, че той все още се нуждае от лечение, което не му позволява да се яви в съдебната зала. БНТ припомня, че на предишното заседание през февруари делото беше отложено по настояване на адвокатите на обвиняемия заради обемната документация. Сред доказателствата имало много видео и аудиозаписи, с които те не били запознати.

Тезата на защитата на Спасески в началото на процеса е, че престъплението не е от омраза. Адвокатите на обвиняемия обаче не посочват какви са тогава мотивите за побоя.

Междувременно вчера жител на Битоля заля с черна боя надписа на българския клуб „Иван Михайлов“. Извършител на хулиганството е Стефан Георгиевски, който се похвалил във фейсбук, предаде БГНЕС.

Ivan Mihaylov Bitolya Замазаният с боя надпис на българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля.

Посегателството идва седмица след като клубът бе окончателно заличен от Централния регистър на Северна Македония именно заради името си. Същата съдба вчера сполетя и българското сдружение „Цар Борис Трети“ в Охрид. 

Обобщение на случая с побоя над Християн Пендиков вижте във видеото: