Добро Утро, Европа

Жители на Прищина подкрепят Хашим Тачи

От Euronews България Euronews България

Ден, след като бившият президент на Косово Хашим Тачи се изправи пред съда в Хага, жителите на Прищина изразиха своите опасения, че процесът е политически.

Тачи и още трима командири от Армията за освобождение на Косово ще отговарят за престъпления срещу човечеството, направени в периода 1998-1999г. , когато страната се бори за независимост от Сърбия.

Вълна от подкрепа за Тачи дойде от жители на Косово. Много граждани смятат съда в Хага за нечестен, а процесът – като опит за пренаписване на историята.

След като това дело не засяга всички престъпления, станали в Косово, а се фокусира само върху етническия аспект, показва, че е политически мотивиран. Искат да има някакво съпоставяне между стореното от сръбската армия в Косово, с това което се е случило в Косово. Просто не е правилно. Този процес не трябваше да бъде допускан от нашите институции.

Ментор Врайоли, жител на Прищина

Този процес не е справедлив спрямо лидерите от Армията за освобождение на Косово. Провежда се без правно основание.

Хилми Паколи, жител на Прищина

Тачи и останалите трима обвиняеми, бивши командири на Армията и бивши висши служители, отричат всички обвинения за предполагаемата им роля в жестокостите като партизански лидери по време на войната през 1998-99 г. Те са били партизански лидери по време на войната за независимост на Косово, преди да придобият политическа известност след конфликта, в който загинаха повече от 13 000 души, предимно етнически албанци.