България

Прокуратурата повдигна обвинение на Виктор Спига за убийството на Алена Щерк

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Viktor Spiga Виктор Спига Снимка: Фейсбук

Прокуратурата повдигна обвинение на Виктор Спига. Той е заподозрян за убийството на Алена Щерк. Мъжът беше екстрадиран в България.

Спига не признава вина и се възползва от правото да не дава обяснения.
8 удара по главата с тъп предмет са причинили смъртта на 47-годишната жена, сочат данните от съдебно-медицинската експертиза. Оръжието още не е открито, но близо до мястото, където е захвърлено тялото, криминалистите попаднали на бутилката белина, с която вероятно убиецът се е опитвал да изчисти следите от кръв по колата и гаража.

 

Вчера Виктор Спига беше екстрадиран в България от Италия, където пристигнал в деня на престъплението.

Той доброволно се съгласил да бъде върнат у нас, където да бъде съден за убийство по особено жесток начин. Властите в Анкона обаче са се съгласили Спига да бъде екстрадиран у нас при едно условие. Че ако евентуално му бъде наложено наказанието в България, той ще бъде върнат за изтърпяване на това наказание в Италия”, обясни говорителят на Прокуратурата Десислава Петрова. Неговото съгласие за предаване не представлява самопризнание по смисъла на нашия наказателен процес. Те само съкращават процедурата и не обуславят сами по себе си решението на италианските власти”, каза Петрова.

За това престъпление законът предвижда от 15 до 20 години затвор, до живот или до живот без право на замяна. В събота Софийският градски съд ще реши дали да задържи Спига за постоянно в ареста.